Dve inženjerke vraćaju ugled žičkog kajmaka

Dok je, po završetku ekonomskog fakulteta, čekala posao u struci, Ljupka Janić iz Žiče provodila je vreme prateći konkurse i pišući molbe. Rodila je troje dece i pre dve godine odlučila da se na porodičnom imanju posveti proizvodnji sira i kajmaka. Prošle godine, čim je stekla diplomu inženjera ekologije, pridružila joj se i mlađa sestra.

U svojoj maloj mlekarskoj radionici Ljupka Janić je za kratko vreme ovladala veštinama proizvodnje sira i kajmaka, svojstvenim najpoznatijim kraljevačkim proizvođačima sa mnogo više iskustva.

Odrasla je uz takvu proizvodnju, i taj posao može da se radi uz mnogo ljubavi. U porodici Janić proizvodnja mleka ima dugu tradiciju s tim što uložena sredstva i veliki rad nije pratila odgovarajuća zarada, ističe Ljupka:

"Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cenu mleka - svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne. Onda smo se odlučili da napravimo mini mlekaru i tako smo krenuli biznis."

Vremenom, uz sestru koju je često obilazila pomažući joj u čuvenju dece, ovaj posao zavolela je i Ljupkina sestra Marta:

"Ustajem u pet sati da bih stigla u šest na autobus, ovde sam oko pola sedam, i krećemo sa slivanjem kajmaka ujutru rano."

Mlade i ambiciozne sestre već se suočavaju sa problemom kako da proizvedu toliko sira i kajmaka da zadovolje potražnju.

"Sve proizvode prodajemo ovde kod nas u mlekari, zadovoljni smo cenom", kaže Ljupka. "Sada ispadne negde 60 dinara po litru u preradi i od ovog posla može da se živi u Srbiji."

Napereduju iz dana u dan, ističe Marta Mladenović: "Litraža mleka se sve više povećava, tako da smo za sada zadovoljne."

U lancu proizvodnje u ovom uzornom domaćinstvu Ljupkin suprug Momčilo, zadužen je za ishranu krava kao važnog preduslova kvalitetne proizvodnje:

"Trenutno imamo sedam krava na muži, dve steone junice, a kako trenutno stvari stoje planiramo da proširimo proizvodnju sira i kajmaka.

Ljupka i Marta imaju jasan cilj - da siru iz svoje mlekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog veka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled koji zbog izvrsnih svojstava i zaslužuje. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво