Svračkovo: Probijen prvi od tri tunela za vodosnabdevanje

Pre sedam godina počela je izgradnja akumulacije Svračkovo, čija je vrednost oko šezdeset miliona evra. Izgradnjom brane obezbediće se dugoročnije snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca, a stvaraju se uslovi i da gradnjom novih akumulacija rzavska voda poteče i u Beogradu.

Temperatura u minusu, ali za graditelje brane Svračkovo nema zime. Poslednja kamena prepreka prvog, optočnog tunela, dugog 250 metara, probijena je.

"Za par dana probijamo i drugi tunel, to je tunel temeljnog ispusta. U ovoj 2018. godini planirali smo i završetak trećeg tunela, to je tunel za vodosnabdevanje. Inače ukupno ovde ima četiri tunela na ovom objektu", kaže Zoran Barać, v.d. direktora JP "Rzav" Arilje.

Optočni tunel nije namenjen za vodosnabdevanje, već da evakuiše vodu kako bi se omogućila gradilišna jama za nasipanje brane.

"Kroz ovaj tunel ćemo da skrenemo reku Rzav, kada budemo izvodili branu u osnovnom koritu reke. A kada se bude završio objekat i bude se napravio šahtni preliv, koji se nadgrađuje kao vertikalni deo na ovom tunelu, služi da evakuiše kada se pojave velike vode u Rzavu da ne dođe do prelivanja brane", kaže Aleksandar Glišić, šef projekta.

S obzirom na to da Rzav ima ogroman hidropotencijal, inženjeri su morali da dobro iskalkulišu ono što će uraditi građevinci.

A kolika je propusna moć ovog tunela, najbolje ilustruje podatak da je to kao srednji protok tri Drine ili dve Save u sekundi.

Iako su izgrađeni i veći sistemi, brana Svračkovo predstavlja pravi građevinski poduhvat i izazov za srpske građevince koji su gradili takve objekte širom sveta.

"Ovde je zaista specifično, prvo što se susrećemo sa jednim terenom gde imamo malo problematično geologiju, pa smo, na primer, morali da saniramo čitave strane ove reke sa mnogo ankera betona sidara. A dosta je važno što imamo i tri tunela da uradimo, od kojih smo danas prisustvovali otvaranju jednog", objašnjava Radovan Draškić, direktor "Hidrotehnika - hidroenergetika", Beograd.

Optočni tunel je prečnika 8,5 metara, a buduća akumulacija mogla bi da vodom za piće snabdeva čak pola miliona korisnika , ili dvostruko više od trenutne proizvodnje u fabrici vode Rzav. Završetak izgradnje brane Svračkovo planira se 2022. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво