Meštani obnovili Dom kulture u Mesarcima

Nekada je svako selo u opštini Vladimirci imalo Dom kulture, danas samo njih nekoliko. Stanovnici Mesaraca su se udružili i zajedno obnovili objekat koji je bio zatvoren 25 godina.

Od starog, napuštenog i u korov zaraslog Doma kulture u Mesarcima, ostale su samo fotografije. Umesto vlage i pukotina, zidovi su izmalterisani i okrečeni.

"Narod se sastajao ovde, bile su igranke", seća se Dragan Jovičić. "Međutim, poslednjih 25 godina ovo je zapušteno da nije mogao narod da prodje, samo je okretao glavu."

U Mesarcima živi dvadesetak majstora. Na rekonstrukciji Doma kulture, svi su bili angažovani, od zidara i keramičara do stolara i molera.

Svako je dao koliko je mogao, kaže Nebojša Cvetković:

"Neko je dao novčana sredstva, neko kolače, neko pečenje, neko piće, tako da smo se udružili i za dobrobit sela uradili to što smo uradili, imamo svoje prostorije i imamo gde da se družimo."

Prethodnih decenija mladi su uglavnom odlazili iz Mesaraca. Odrasli imaju lovačku sekciju a za učenike je u Domu kulture osnovan Streljački klub.

"Cilj je da okupimo mladu populaciju u selu i da je zadržimo", ističe Ranisav Petrović, "da svojim primerom pokažemo da se u selu može lepo živeti."

U Mesarcima živi oko 550 stanovnika, većina njih se bavi poljoprivredom, dvadesetak porodica iz sela radi u inostranstvu.

"Ljudi su morali da krče panjeve da bi postavili pod, sve to može kada se želi i kada se hoće", naglašava Milorad Milinković, predsednik Opštine Vladimirci. "Zahvaljuući toj inicijativi, Opština je pomogla sa oko 700 hiljada dinara, i njihovim sredstvima koji su oni sami iskupili, oko 300.000 dinara, videli ste šta je urađeno."

Dom kulture na proleće će dobiti i fasadu. Stanovnici Mesaraca četiri meseca rekonstruisali su objekat u centru sela, a ove zime zajedno čiste i sneg oko njega.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи