Najveći proizvođači sira i kajmaka u Mačvi

Dok se proizvodnja mleka u Mačvi smanjuje, bračni par Ljubanić iz Bogatića u mlekarstvu vidi budućnost. Milica i Siniša poslove "od sedam do tri" zamenili su radom na farmi i najveći su proizvođači domaćeg sira i kajmaka u Mačvi.

Mlekarstvo je za porodicu Ljubanić iz Bogatića posao ali i ljubav gotovo dve decenije. Da održe farmu od 70 krava i proizvedu 400 litara mleka dnevno, pomažu i najmlađi koji napamet znaju brojeve na ušnim markicama. Ljubanići ustaju rano i ne znaju za praznike, ali zato imaju domaćinstvo sa najkvalitetnijim zapatom i mlekom, o čemu svedoče i nagrade na sajmovima.

"Ovaj posao ne može da radi onaj ko ne voli, zato što je ovo izuzetno težak i naporan posao koji zahteva maksimalnu posvećenost. Ovde se mnogo vremena provede i u toku dana i u toku noći, kada su teljenja u pitanju", kaže Siniša Ljubanić, proizvođač mleka iz Bogatića.

Polovinu proizvodnje mleka sa svoje farme Sinišina supruga Milica prerađuje. Recept za domaći sir i kajmak nasledila je od bake. Kaže da ne može da napravi koliko može da proda i da je zahvaljući dijaspori, njen sir stigao na sve kontinente.

"Prosto nisu verovali da tako neko mlad može ovako nešto da radi, ipak je to neki posao za starije žene. Na nošoj farmi pravimo nekoliko vrsta sireva, pravimo drobljeni kajmačasti sir, u kriškama, mladi sir i kačkavalj, kajmak", objašnjava Milica Ljubanić iz Bogatića.

Nije samo važna količina posire i vreme držanja u grudi, dodaje Milica. Za dobar sir najvažnije je kvalitetno mleko.

"Uglavnom koristimo lucerku u ishrani krava, silažu i dobar koncentrat, da bi bila dobra masnoća, proteini i sve to što je potrebno da bi sir bio pravi", dodaje Siniša Ljubanić

Milica i Siniša kažu da bi posao bio isplativiji da imaju više zemlje i da ne kupuju hranu. Veruju u bolje dane za mlekarstvo i da će sa troje dece povećati proizvodnju sira po kojem su prepoznatljivi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво