Pirotski arhiv: Pogled na istoriju iz starih udžbenika

Istorijski arhiv u Pirotu prikuplja stare školske udžbenike kako bi istraživačima obezbedili dobru građu za proučavanje školskih programa, ali i da udžbenike sačuvaju od propadanja.

Oni koji su sredinom prošlog veka išli u osnovnu školu i danas se sa nostalgijom sećaju stripa "Mirko i Slavko", koji je izlazio u školskom časopisu "Tik-Tak". Taj časopis je, pre nekoliko dana, stigao u Istorijski arhiv, zajedno sa školskim udžbenicima.

Ideja je da se školski udžbenici iz različitih perioda sačuvaju i posluže za opsežno proučavanje školskih sistema i programa.

Najstariji udžbenik u Istorijskom arhivu je Bukvar iz 1944. godine, kaže istoričar Predrag Vidanović:

"Onda imamo malu pauzu, pa onda knjige iz 50-ih, 60-ih i najviše iz 80-ih godina prošlog veka. Znamo da je to sublimacija pogleda na istoriju tog vremena. Upravo kroz ove udžbenike možemo da vidimo te poglede i te promene koje su se desile u našem društvu."

Poziv iz Arhiva stigao je tek pre nekoliko dana, a Piroćanci nisu bili lenji i već su poklonili značajan broj udžbenika.

"Cilj nam je da se sačuva nešto od zaborava i da mladi istraživači, koji dolaze u naš arhiv, a žele da se bave istraživanjem školstva, školskih programa, obrazovanja, nastavnih planova i programa", podseća Ivana Kostadinović,  direktorka Istorjskog arhiva Pirot, "da mogu da koriste te udžbenike, pronalaze i prave neke paralele i istraživanja sa današnjim programima."

Istorijski arhiv je nedavno preuzeo kompletnu biblioteku nekadašnje industrije odeće "Prvi maj". Deo ovih knjiga, uglavnom školska lektira, doniran je Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, čija je biblioteka stradala u požaru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво