Kragujevac: Mladi hemičari proizvode ulje od semenki divlje ruže

Kragujevčani Marina i Miroslav već tri godine proizvode ulje od semenki divlje ruže, kupine, od jezgra šljive i kajsije. Ceđena ulja koja se koriste i za regeneraciju kože, testirana su na Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Diplomirani hemičari Marina i Miroslav zavoleli su se na fakultetu, a iz te ljubavi stvorila se ideja i za posao. Sve je počelo kada je Miroslav pre nekoliko godina otišao da upozna Marinine roditelje u Trsteniku koji se bave proizvodnjom džema.

"Pored džemova mojima ostaje kao nusproizvod seme od šipuraka, onda je počeo da istražuje i došao na ideju da sami pravimo ulje divlje ruže", kaže hemičar Marina Miladinović.

U početku je za jedan litar ulja bilo potrebno čak sto kilograma semenki.

„Ulje divlje ruže se jako trenutno u svetu ceni,cena je veoma visoka zato što je sam proces proizvodnje veoma težak, skup i traje duži vremenski period", objašnjava Marina.

"Zato su štedeli za preko potrebne mašine koje su im olakšale posao, na takmičenju za najbolju studentsku biznis ideju dobijaju sto hiljada dinara. Pobedili su i na "Forumu zelene ideje" za proizvodnju retkih kozmetičkih ulja i briketa i dobili pet hiljada dolara koje su uložili u kupovinu mašina.

„Do sada smo uspeli svake godine po jednu novu mašinu da kupimo. Proizvodnja zahteva dosta fizičkog rada, a da bi smo olakšali rad uzeli smo industrijsku sušilicu, selektor semena i krckalicu. Ima još mašina, ali sama investicija da se otvori hala je mnogo veća nego kupiti sve mašine", kaže hemičar Miroslav Garić.

"Ovi mladi ljudi su su na dedovini u selu Kikojevcu nadomak Kragujevca rasadili beli luk koji će posaditi na jednom hektaru, a zaradu od prodatih prinosa iskoristiće za otvaranje hale u selu, gde će smestiti sve mašine i proširiti proizvodnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво