Isplativo dualno obrazovanje budućih ugostitelja

Ugostiteljsko-turistička škola prva je škola u Nišu koja je ove godine uvela elemente dualnog obrazovanja, što je - preko Međunarodne organizacije udruženja poslodavaca "Balkanski biro" - finansirala nemačka vlada. Đaci ove škole uče radeći u ugostiteljskim objektima, a za pet meseci rada dobili su po 270 evra.

Budući konobari, šankeri, kuvari od septembra, uz redovnu nastavu u školi, rade u niškim ugostiteljskim objektima. Milan je konobar koji je, kaže vlasnik restorana, uvek ljubazan i prijatan prema gostima.

Jovan Stojanović  se  u pravljenju pica usavršavao u posećenoj niškoj piceriji:

"Ovo nije kao u školskom restoranu, već imam pravi posao, sa pravim mušterijama. Nadam se da ću moći brzo da steknem iskustvo i znanje."

I Milan Filipović, koji se školuje za konobara, kaže da mu taj posao znači mnogo:

"Ovde sam naučio više nego u redovnom školovanju. A tu su i novčana sredstva koja dobijam i to mi znači, jer ću moći da odem na letovanje."

Za prvih pet meseci rada u restoranima i kafićima, njih petnaestoro koji su uz rad i učili i usavršavali veštine, zaradili su po 270 evra.

Anđela Dukić, koja se školuje za kulinarskog tehničara, kaže da joj je to prvi zarađeni novac, i da nije bilo lako zaraditi ga: 

"Bilo je veoma teško, ali i korisno jer sam dosta naučila."

Dobru stranu dualnog obrazovanja vide i poslodavci i škola.

"Oni su ozbiljni, odgovorni, slušaju. Imaju početno znanje iz škole, što je veoma bitno, tako da će biti pravi profesionalci", kaže Ljubomir Radulović, vlasnik ugostiteljskog objekta. "Oni koji se budu pokazali dobiće radno mesto kod nas."

"Ono što je dobro je što učenici imaju instruktora, osobu zaduženu samo za njih, da im objašnjava i da ih uči", ističe Suzana Stojanović, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Niš.

Projekat je školi ponudilo Udruženje zanatlija Niša. I to je tek prvi korak, kaže Tatjana Momčilović, iz tog Udruženja:

"U Nišu ima dovoljno preduzetnika koji su spremni da prime decu na školovanje i usavršavanje, najpre iz mašinske struke.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju koje bi trebalo da se uvede od školske 2019/2020. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar