Okamenjena šuma i druge retkosti u turističkoj ponudi Kraljeva

Na 40. sajmu turizma u Beogradu posetiocima će se predstaviti i mnogi gradovi. Pored dobro poznatih kulturno-istorijskih spomenika, manastira i prirodnih lepota, Kraljevo u turističku ponudu uključuje brojne festivale i manifestacije.

Žiča, Studenica, Savina isposnica, Maglič, prva su mesta koja će turisti u Kraljevu posetiti. Srednjovekovni grad će, u toku Maglič festa, biti još atraktivniji.

"Posetioci će moći da se na trenutak osete kao vitezovi", naglašava Igor Tešić, iz Turističke organizacije Kraljeva, "imaće priliku da prisustvuju viteškim borbama, da čuju najbolje grupe koje izvode srednjovekovnu muziku u Srbiji, da vide trubadure, gutače vatre, da vide pozorišne predstave, da vide srednjovekovni bazar i probaju srednjovekovna jela i pića."

Manifestacije će biti glavni adut sajamske ponude Kraljeva. Među njima i MTB maraton od Kraljeva do Ulcinja. Planinskim biciklističkim stazama rekreativci će saznati šta nude i Srbija i Crna Gora.

Ove godine će maraton proći pored manastira Žiče, najavljuje Radoslav Golubović iz kraljevačkog Planinsko-biciklističkog kluba "Čiker":

"Tu će moći da se zaustave i da obiđu manstir. Glavni benefit ove cele priče je promocija turističkih potencijala svake opštine. I kada oni prođu jednom i obiđu neke destinacije koje se njima obično svide oni onda kasnije dođu i sami sa svojim porodicama."

Okamenjenom šumom, gde su kalcifikovane naslage stare i do milion godina, grad na Ibru će prvi put predstaviti na sajmovima turizma.

Takvi prostori su, prema rečima Zdravka Maksimovića, inženjera rudarstva, veoma retki:

"U Češkoj i Grčkoj preko godine imaju fascinatnih 100.000 turista koji dođu i obiđu te prostore."

Kraljevo je tek prošle godine uspelo da zaustavi petogodišnji pad broja noćenja: 2.000 noćenja više nego u 2016. bilo je uglavnom zahvaljujući seoskom turizmu na Rudnu i u Lopatnici. Ipak, zatvaranje Mataruške i Bogutovačke banje nenadoknadiv je gubitak.

Igor Tešić apeluje da ljudi iz Vlade koji su zaduženi za privatizaciju urade to što pre:

"Svi smo svesni da hoteli i Mineral i Termal propadaju i da svakim danom izgledaju sve gore a da je privatizacija nešto što je neophodno u ovom trenutku."

Do tada, turistička organizacija planira da onima koji odsednu u seoskim domaćinstvima ponudi paket za aktivan odmor koji bi obuhvatio i pešačenje Stolovima, planinski biciklizam, rafting Ibrom i paraglajding.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво