Zašto je boravak u vrtiću jeftiniji u Svilajncu nego u Paraćinu

Cena boravka dece u vrtićima uglavnom zavisi od toga koliko lokalne samouprave dotiraju do ekonomske cene. Gledateljka iz Paraćina obratila se našoj redakciji sa molbom da proverimo zašto je cena za boravak dece u vrtiću u Paraćinu veća nego u okolnim gradovima.

Puna cena celodnevnog boravka za mališane u paraćinskim vrtićima poslednje tri godine iznosi 5.175 dinara. Mnogo ili malo zavisi od kućnog budžeta.

Pred naše kamere roditelji koji se žale da je cena previsoka nisu želeli. U vrtiću pak kažu da se zakon striktno poštuje i da Paraćin dotira maksimalnih 80% od ekonomske cene.

"Naša lokalna samouprava sada ima mogućnost da ta dotacija u razlici bude i manja od 80 procenata, ali ona je i dalje ostala ista", podseća  Ivona Milošević, direktorka vrtića u Paraćinu, "roditelji i dalje plaćaju 20 odsto od ekonomske cene."

Umanjenje od 20 procenata imaju samohrani roditelji, porodice izbeglih i raseljenih, porodice sa dvoje dece. Mališani iz porodica sa troje i više dece u vrtić idu besplatno.

U vrtiću kažu da je cena u skladu sa kvalitetom usluge koju deca dobijaju, počev od higijene i opremljenosti objekata pa do ishrane. Jutros su za doručak deca imala proju sa spanaćem i jogurt, za ručak boraniju sa junećim mesom i cveklom, a za užinu kompot i keks.

U paraćinskim vrtićima, kaže Sonja Zlatković, glavna vaspitačica, nemaju problema sa roditeljima dece.

Samo prošle godine za paraćinske vrtiće kupljene su igračke vrednosti milion dinara. Prioritet im je, kažu, da deca budu zbrinuta i bezbedna, posebno što imaju tridesetak zaposlenih manje.

"Zašto naša ustanova ne dobije saglasnost za prijem neophodnih, ali naglašavam, neophodnih radnika, onih koji su dozvoljeni po nekim normativima koje je sama država odredila", pita direktorka vrtića Ivona Milošević.

Najniža cena vrtića u okolnim gradovima je u Svilajncu, 3.560 dinara. Najvišu cenu u Srbiji, 5.590 dinara, plaćaju roditelji u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво