Na kragujevačkoj Mapi pristupačnosti 270 objekata

Kancelarija zaštitnika građana 2014. godine izradila je bazu podataka o pristupačnosti javnih objekata, institucija i usluga osobama sa invaliditetom. Više od deset hiljada podataka za interaktivnu "Mapu pristupačnosti" preuzeto je od organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, državnih organa i građana.

Kragujevčanin Vladimir Marković je u invalidskim kolicima vise od tri decenije, radi u gradskoj upravi i predsednik je udruženja Foruma mladih sa invaliditetom u Kragujevcu.

Za Mapu pristupačnosti, koja se nalazi na sajtu grada, korišćeni su podaci sa portala Foruma.

"Imamo odličan mehanizam koji, sa jedne strane, može da pomogne osobama sa invaliditetom da se upoznaju sa određenim objektima", kaže Vladimir Marković, npr. hoće li da idu u Narodno pozorište ili muzej, znaju tačno kad dođu, da li ima prepreka i kakvih prepreka imaju." 

Na mapi Kragujevca nalaze se podaci o 270 objekata - stajališta javnog prevoza, parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom, pešačkih prelaza i javnih objekata - ambulanti , škola i kulturnih objekata - kao i o info-servisima za osobe sa invaliditetom.

"Nije dovoljno da samo jedna zgrada, jedan objekat ima rampu, ima lift", ističe Marković. "Veoma je važno da ima oborene ivičnjake, parking mesto za osobe sa invaliditetom, da širina vrata tog objekta u kom se nalazi je dovoljno velika da mogu da prođu elektromotorna kolica i da je unutrašnja komunikacija i korišćenje toaleta ispravno."

Podaci o pristupačnosti javnih objekata i javnih površina dobijeni su iz lokalne samouprave, državnih i privatnih institucija, u saradnji sa Zaštitnikom građana, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, nove informacije se stalno dopunjuju na mapi dostupnosti. Nažalost, još  ima institucija koje nisu napravile pristupe i prilagodile se osobama sa invaliditetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво