Rast privrede Rasinskog okruga

Da se privreda Rasinskog okruga pokrenula pokazuju podaci za prošlu godinu o spoljnotrgovinskoj razmeni ovog područja, prema kojima je vrednost izvoza nadmašila uvoz za 43,3 miliona evra.

Vrednost izvoza rasinskih privrednika u 2017. godini bio je 220 miliona evra. Ovakav rezultat postignut je povećanjem proizvodnje i osvajanjem novih tržišta. Veći priliv novca od izvoza poboljšao je standard radnika i doprineo zapošljavanju.

"Radi se u tri smene. Ja sada radim na proizvodnji blejdera. Izbacili smo novi proizvod koji treba da prihvati Kuper tajers. To je još u razvoju. Ima već jedno četiri meseca kako radim i evo sada sam počeo da se učim da radim na novim mašinama" - kažu radnici. "U Trajalu sam 20 godina. Uslove rada konstantno poboljšavamo. Plate su redovne."

Samo četiri godine od raskida neuspele privatizacije, kruševačka Trajal korporacija u restrukturiranju, uspela je da vrati veći deo duga i 2017. završi poziotivno sa realizacijom prodaje od 26 miliona evra. Trajal izvozi 40 odsto svojih proizvoda u vrednosti od 10 miliona evra.

"Na današnji dan mi izvozimo proizvode sve naše četiri fabrike, koje trenutno Trajal korporacija ima u svom sastavu i to izvozimo u različite zemlje i na različite kkoninente... od Amerike praktično do Dalekog istoka", ističe Miloš Nenezić, generalni direktor "Trajal korporacije" Kruševac.

"Ukupna spoljnotrgovinska razmena za period januar decembar 2017. iznosi 396 miliona evra i veća je za 11,2 procenata u odnosu na prošlu a čak 52 procenata u odnosu na 2012. godiinu. Izvoz je porastao za 11,5 procenata", kaže Predrag Vučićević, predsednik Privredne komore Rasinskog okruga.

Veliki izvoznici iz Kruševca su i Fabrika kartonske ambalaže "DI-Es Smit", proizvođač guma Kuper tajers i preduzeće Henkel koje je pre 15 godina kupilo Merimu. Do sada je u tri fabrike u Srbiji investirano oko 200 miliona evra.

"Od toga preko 100 miliona evra u lokaciju Kruševac u optimizaciju opreme, izgradnju novih proizvodnih pogona i regionalnih skladišta. Obim proizvodnje povećan je tri puta. Postali smo ozbiljni izvoznici. Preko 270 odsto proizvodnje izvozimo u 36 zemalja", navodi Dušan Antonijević, direktor fabrike "Henkel Srbija" u Kruševcu.

U Kruševcu je počela sa radom nemačka fabrika "Kromberg i Šubert" a preduzeće "Čehoslovak grup" koje posluje u okviru kompanije "Tatra" privatizovalo je Industriju mašina i komponenata "14. oktobar", što ide u prilog većem izvozu.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара