Zimska bajka na Jastrepcu

U potrazi za idiličnim zimskim ambijentom mnogi Kruševljani praznični predah i produženi vikend iskoristili su za odlazak u planinske centre. S druge strane, zadivljujuće lep prizor dočekao je sve one koji su odlučili da se odmore na obližnjem Jastrepcu.

Bajkovita zimska slika na samo dvadesetak kilometara od grada. Srebrnkasti odsjaj jezera, šuma u belo okićena i tišina koju remete samo koraci na snegu.

"Kruševljani su zaboravili svoju planinu i trebalo bi da joj se vrate. Ovde je stvarno prelepo", kaže Ljubomir Đorđević iz Kruševca.

"Za veliku sramotu mi smo prvi put ove zime došli ovde ali nas je apsolutno očaralo. Ako ništa drugo za veliku promenu ovaj sneg zato što ga ove zime nije bilo kod nas"; kaže Mirjana Gašić iz Kruševca.

Nakon uspešne letnje sezone i pauze koju je donela zima, planina je oživela tokom praznika. Među gostima koji su ispunili svih osamdesetak ležajeva u dva Trayalova objekta, bilo je mnogo mladih.

"Sviđa mi se. Sad ćemo da idemo u obilazak. Videla sam na slikama da je lepo a sada sam došla samo da se uverim u to. Sviđa mi se hotel, vrlo su ljubazni i usluga je dobra", kažu posetioci.

"Gosti su nam iz cele Srbije. Možemo da se pohvalimo i iz Evrope. Najviše nam stižu gosti iz Subotice, Novog sada, Niša. Najviše su nam dolazile porodice što je vrlo bitno za nas", kaže Vladica Milutinović, upravnik Hotela.

Manjak zabavnih sadržaja planina nadomešćuje zadivljujućom lepotom prirode. Svojevrsnu turističku atrakciju predstavljaju i ove gorostasne južnoameričke sekvoje u dvorištu Šumskog gazdinstva "Rasina".

Za razliku od njih koje su dostupne svim posetiocima, kao i obližnji rasadnik, lovište "Veliki Jastrebac" sa uzgajalištem krupne divljači skriveno je od očiju javnosti.

"U ovom uzgajalištu koje je površine oko 400 hekatara gazdujemo sa punim kapacitetima. Tačnije to je u optimalnom fondu 100 jedinki divlje svinje, i 50 jedinki jelenske divljači. Od 2016. godine kada smo i postigli te fondove krenuli smo sa naseljavanjem evropskog jelena na prostor Velikog Jastrepca u slobodnu prirodu", objašnjava Tomislav Radosavljević, rukovodilac službe za lovstvo ŠG „Rasina".

Životinje u uzgajalištu imaju svakodnevnu prihranu, a da bi lakše prezimile dvadesetak tona hrane podeli se i onima na slobodi, zbog kojih lovci iz celog sveta rado pohode Veliki Jastrebac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво