Leskovac: Besplatna užina za decu sa smetnjama u razvoju

Socijalno preduzeće "Ruža" pokrenulo je akciju besplatne užine za decu sa smetnjama u razvoju - učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje "11. oktobar" u Leskovcu. Prve donacije su stigle kao poziv svima da pomognu kako bi djaci ove škole dobili kuhinju.

Miris jeseni još uvek se širi iz kuhinje Socijalnog preduzeća „Ruža". Dobro je dok ima porudžbina kaže desetak žena kojima je ovaj posao doneo olakšanje i vratio veru.

"Samohrana majka troje dece.koliko vam znači sad ovaj posao? Pa puno. Je l se lakše živi", kaže Biljana Stanković, radnica Socijalng preduzeća „Ruža" Lebane.

Svaka od njih zna šta je nemanje i nedaća. Posle dve godine rada zakoračili su dobrim putem. Uz Nacionalnu službu za zapošljavanje i javne radove sada i sami mogu da pomognu.

"Imali smo veći obim proizvodnje, imali smo bolju prodaju, još uvek to nije firma koja stoji na svojim zdravim nogama još uvek je i nama potrebna pomoć sa strane s obzirom da uvek nam treba taj zakon o socijalnim preduzećima", ojašnjava Slobodanka Pavlović iz Socijalnog preduzeća „Ruža".

600 tegli slane i slatke zimnice iz Lebana stiglo je u Leskovac u Školu za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar". Sa ajvarom, džemovima, sokovima u svaku kutiji spakovali su mnogo ljubavi i nade da će ova deca uskoro imati besplatnu užinu.

"Nadam se da će to ovoj deci puno značiti, ali mnogo bi nam više značilo nama kao socijalnom preduzeću da se svi drugi uključe", kaže Predrag Stošić, direktor Socijalnog preduzeća „Ruža" Lebane.

152 dece ovde stižu iz čitavog Jablaničkog okruga. Milana Bogdanovića svakoga dana iz tridesetak kilometara udaljenog Grgurovca dovodi otac. Kuhinja je potrebna slažu se roditelji i rukovodstvo škole.

"Tu smo do pola jedan, ponesemo sendvič. Što bi mi nosili sendvič kad imali već, mnogo bi nam značilo", objašnjava Miroslav Bogdanović.

"Ovu inicijativu Socijalnog preduzeća Radanska Ruža je nešto što nas je podstaklo na razmišljanje. Tako da ćemo sigurno ići u tom pravcu da učenicima obezbedimo užinu", kaže Vladimir Arandjelović, direktor Škole „11. oktobar" Leskovac.

Prostora za školsku kuhinju imaju, veruju da neće izostati ni pomoć društveno odgovornih preduzeća.Korak dalje o kojem se uveliko razmišlja je dnevni boravak.Još jedno olakšanje za roditelje dece sa smetnjama u razvoju koja pohadjaju ovu školu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво