Veliko Gradište: Opštinska zgrada kao umetnička galerija

Opština Veliko Gradište je od svojih holova napravila svojevrsnu galeriju. Izložila je umetnička dela koja su im poklanjali umetnici iz Srbije i sveta.

Hodnici velelepne zgrade opštinske uprave Velikog Gradišta koja je 1892. godine izgrađena po projektu poznatog arhitekte Milorada Ruvdića, postali su Galerija. Prvi i redovni posetioci su građani koji tu dolaze zbog administrativnih poslova.

"Lakše, brže ide i brže mi prođe vreme. S obzirom da je kraj radnog vremena, sada ne znam, ali drugi put ću obići. Do sada sam obišla ovaj deo gde čekam. Lepe su zaista", kažu meštani.

Postavku čini više od 150 umetničkih dela. Glavni deo su skulpture i slike Milana Besarabića koji je Velikom Gradištu, tačnije Opštini, ostavio pedesetak svojih artefakta.

"Interesantan je po tome što je učio kod Palavičinija. To je izuzetno retko na ovim prostorima da jedan vajar tog kalibra bude prisutan na sceni Braničevskog okruga", kaže Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja u Velikom Gradištu.

U ovoj galeriji nalazi se čak sedamdeset slika umetnika iz celog sveta, koji godinama inspiraciju traže na Srebrnom jezeru. Poklanjajući svoja dela, izražavaju zahvalnost muzi.

"Ovo je prava retkost. U principu meni se jako sviđaju opštine, jer to mi deluje Galerijski. Ima jako puno publike", objašnjava Snežana Milošević iz Udruženja likovnih stvaralaca "Đura Jakšić".

Mnogi eksponati na divljenje publike čekali su decenijama u depou Narodne biblioteke i Kulturnog centra.

"Mi ćemo da nastavimo to da radimo i u drugim našim javnim preduzećima i ustanovama. Imamo u školama, U Gimnaziji smo već uradili, a deo ovih skulptura i slika ima i u našoj Narodnoj biblioteci", kaže Dragan Milić, predsednik opštine]
Koliko je atmosfera ovog kraja inspirativna, potvrđuje i to da u ovako malom mestu živi i radi čak 15 akademskih slikara, vajara i grafičara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се