Kragujevac - prestoni grad - tragovi identiteta

U Srbiji se obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dva važna istorijska događaja: na Prvi Srpski ustanak protiv Turaka podignut 1804. u Orašcu, i prvi Ustav Srbije koji je donet na današnji dan 1835. godine. Centralna državna proslava organizovana je u spomen-kompleksu u Orašcu, dok je u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu održana Sretenjska akademija.

U Kragujevcu, na svečanosti povodom Dana državnosti, koja je počela sretenjskim govorom gradonačelnika Radomira Nikolića, izvedeni su igrokazi Knjaževsko - srpskog teatra: „Konak u Kragujevcu" Danka Popovića, „Joakim" Dobrivoja Ilića i „Miloš Veliki" Milovana Vitezovića. U zdanju Stare skupštine, besedio je i ministar kulture i informisanja.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije je rekao "Priča o prvom srpskom ustavu o težnji za slobodom ,zato je ona bila ,jeste i biće aktuelna.Kao podsećanje, putokaz,usmerenje.Dokaz da narod bez svoje države nije ništa više do roba ili sluge u tudjinskoj kući".

Skupštinska zgrada, koja je do danas sačuvana, podignuta je u vreme prve vladavine kneza Mihaila Obrenovića. Na Sretenje 1835. godine Srbija je u dobila prvi demokratski Ustav - Sretenjski, čiji je tvorac bio knežev sekretar Dimitrije Davidović. Narod je slavio u varoši kada je ustav donet, premda je primenjivan samo 14 dana.

Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja Kragujevac je istakao "Prvi ustav koji je omogućio tadašnjim stanovnicima kneževine Srbije da steknu osećaj ,da imaju mogućnost da se izbore za svoja prava,znači više .Smanjena je vlast samog vladara ,jednostavno su mogli da iskažu svoje političke ideje".

Vidnom napretku grada značajno su doprineli učeni i Srbi, koji su na poziv kneza Miloša došli da pomognu u razvoju mlade srpske države- činovnici, lekari, učitelji, zanatlije, muzičari.

Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca je naveo "Godine koje su donele štampane novine, godine koje su donele prvi teatar u Kragujevac, prvu apoteku, prvi licej, visoku školu, gimnaziju, Knjaževsko srpsku bandu. I to je ono na šta smo mi Kragujevčani pored ustava ,i pored skupštine naše Kragujevačke jako ponosni".

Na predlog Joakima Vujića, na Sretenje 1835. odigrana je prva pozorišna predstava "Fernando i Jarika". Taj dan obeležava se kao datum nastanka savremeog srpskog pozorišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво