Kako se dočekuje kineska Nova godina u Šapcu

Uoči kineske Nove godine, Šabačka gimnazija bila je domaćin proslave "Konfučijevog instituta" iz Novog Sada. Učenici i nastavnici zajedno su na sceni dočarali deo tradicije i običaja daleke zemlje.

Istorija Prolećnog festivala u Kini stara je četiri hiljade godina i to je jedan od najvažnijih praznika kineskog naroda.

Zamenili su uloge, od crvenog papira napravili su ukrase i pesmom i plesom izbrisali granice. Nova godina po lunarnom kalendaru simbolizuje početak proleća i novi ciklus setve i žetve.

"Nova godina je jedan od najstarijih praznika u Kini, pre dočeka se ukrašava kuća i pripremaju jela, a noć se provodi sa porodicom", objašnjava nastavnica Gao Šanšan. "Godina je posvećena psu koji označava mudrost i veštinu."

Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima "kinesku učionicu". Besplatni kurs trenutno pohađa tridesetak polaznika. Pored prilagođenog pisma, đaci uče i kineske običaje.

Emilija Đurđević, učenica kaže "Pohađam kurs kineskog u Šabačkoj gimnaziji već četiri meseca da bih upoznala njihovu kulturu.

"Taj či" Kinezi nazivaju eliksirom mladosti. Drevna veština leči i dušu i telo, a najbolje osvežava čaj. Pripremanje se smatra umetnošću. Uz čaj se razgovara sa gostima koji zahvalnost pokazuju tako što sa obe ruke uzmu šolju.

Vang Xiaoling, nastavnica,  ističe da je ceremonija čaja vrlo važna u kineskoj kulturi:

"Dizajnira se svaki element, od biljke do šoljica i samog posluženja. Mi smo se potrudili da večeras izaberemo čaj u bojama zastava vaše i naše zemlje."

U čast Nove godine po lunarnom kalendaru u Šabačkoj gimnaziji čule su se pesme i na kineskom i na srpskom jeziku. Za Prolećni festival se poklanjaju slatkiši ili voće a sledećeg dana, sa najlepšim željama, članovi porodice odlaze u goste.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи