U Srbiji bitku s rakom izgubi pedesetoro dece godišnje

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Kada se kod najmlađih dijaknostikuje ovako teška bolest, menja se život cele porodice. Za izlečenje svog sina, već dve godine, bori se porodica Jajčević iz Požarevca.

Luka Jajčević iz Požarevca ima četiri godine, a skoro dve se leči od akutne limfoblastne leukemije. Zbog dugotrajnih terapija i slabog imuniteta, nedavno je počeo da trči i tek počinje da priča.

AndrejJ Jajčević, Lukin brat kaže "Najviše volimo da trčimo. On trči dole, pa ja iza njega, pa me Dea juri i onda me ugrize."

To nije promenilo samo Lukin život, već i svakodnevicu cele njegove porodice do izolovanosti.

Iva Jajčević, Lukina mama ističe da je "Jako bitno da sa detetom ne dođe u kontakt osoba koja je bolesna i samim tim život te porodice je u društvenom smislu jako siromašan."

Intenzivna terapija završava se za 6 meseci, i sledi period praćenja. Luka će se smatrati izlečenim, ako se bolest ne vrati pet godina od početka lečenja. Roditelji se nadaju, ali strepnja ne prolazi.

"Ta misao će stajati u glavama svakog roditelja da postoji trunčica straha da će se možda jednog dana bolest vratiti, "dodaje Lukina mama ističući da je najteži deo bio suočavanje sa činjenicom da njihovo dete boluje od raka. Oni koji su vodili bitku za svoje dete nikada neće zaboraviti da je zdravlje na prvom mestu i da ne smeju da posustanu.

"Nakon ovako teške borbe shvatimo mi kao roditelji kolilko smo jaki, da situacije koje smo mislili da ne bismo psihički podneli, a nakon tog perioda izađemo ponosni na sebe," kaže Iva.

Za Lukin dalji razvoj veoma je važno druženje sa vršnjacima. Međutim, dok ne ojača dovoljno za to, društvo će mu praviti brat Andrej i neizbežna Tea.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи