Da li će Zrenjanin postati Petrovgrad

Nastavlja se polemika u Zrenjaninu oko vraćanja imena Petrovgrad. Zrenjaninski socijalni forum, koji se protivi promeni imena, organizovao je tribinu o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu kao odgovor na inicijativu Udruženja "Petrovgrad".

Odluku o imenu Zrenjanin doneo je Gradski narodni odbor 2. oktobra 1946. godine. Ukidanjem imena Petrovgrad, navodi se u zapisniku, izbrisan je poslednji ostatak monarhističke vladavine. Delo Žarka Zrenjanina bilo je značajno da se grad nazove po njemu.

"Nemci su ga zvali, kao što znamo, Crveni general i za sve to što je radio, tu njegovu hrabrost, organizaciju, upornost i iznad svega slobodoljubivost, mislim da i danas treba da mu odamo svo poštovanje koje može da dobije", kaže Srđan Božović iz Narodnog muzeja Pančevo.

Zrenjaninski socijalni forum koji je organizovao tribinu o Žarku Zrenjaninu podseća da je 1992. godine održan referendum za promenu imena grada.

"Jedini legitiman način da se odlučuje o nazivu grada da se ponovo, ako treba održi referendum, gde bi građani mogli sami da odluče, kako žele da se njihov grad zove, a ne da im neko to nameće silom", objašnjava Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Glavni zagovornici vraćanja imena su iz Udruženja "Petrovgrad". Kažu da su želeli da se pre konačne odluke održi i javna rasprava.

"Imamo, na primer, nacionalne zajednice, mađarsku nacionalnu zajednicu koja javno koristi svoj istorijski naziv Nađbečkerek i mi ništa protiv toga nemamo", kaže Budimir Jovanović, predsednik Udruženja „Petrovgrad". "Naše je mišljenje da u ovoj sredini gde je većinski srpski narod i srpska država od 1918. godine da je prirodno da imamo naziv grada koji asocira na sve ono što je najvažnije iz srpske istorije."  

U Udruženju "Petrovgrad" navode da je istorijski značaj Petra Karađorđevića nesrazmerno veći od značaja Žarka Zrenjanina. S druge strane, Zrenjaninski socijalni forum kaže da se time potiskuje antifašizam.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво