Šabac: Sneg pogoduje ozimim usevima

Sneg koji je pao u šabačkom kraju dobro je došao ozimim usevima. Pšenica je, prema rečima stručnjaka, u dobrom stanju, a poljoprivrednicima se savetuje da u narednom periodu, obave prihranu žita.

Mladi poljoprivrednik, Filip Dragojević iz Jevremovca kod Šapca, pešenicu je zasejao na deset hekatara. Zadovoljan je stanjem useva, koji je već prihranio mineralnim đubrivom.

"Usev je u stabilnom stanju, vlage ima dovoljno, neće mu škoditi ni još više da padne,da bi se sačuvala ta vlaga za sušnije vreme, proleće kad dođe", kaže Filip Dragojević, poljoprivrednik iz Jevremovca.

Neuobičajeno toplo vreme u prethodnom periodu, pogodovalo je bokorenjupšenice koja je zasejana na najevećem broju parcela.

"To što je sneg pao, to je veoma dobro, zbog toga što je toplo vreme bilo u prethodnom periodu, došlo je do velike bujnosti pšenice, tako da smo bili zabrinuti", objašnjava Marko Gladović, poljoprivrednik iz Jevremovca.

Zbog moguće pojave bolesti, poljoprivrednicima se savetuje da redovno obilaze parcele, i prihrane usev čim vreme dozvoli.

"Osnovna mera sada koja predstoji sada jeste prihrana, sa 2/3 azotnih đubriva, najviše zavisi od agrohemijske analize, i preporučuje se da to bude kan, a preostalu 1/3 treba obaviti 15 do 20 dana posle prve prihrane, kako bi usev koji izlazi iz faze bokorenja moga da usvaja taj azot, jer u to vreme formira prinos", objašnjava Svetlana Zlatarić iz Poljoprivedne savetodavne stučne službe iz Šapca.

Zbog sigurne proizvodnje, poslednjih godina, povećavaju se površine pod ozimim usevima u šabačkom kraju. Na teritoriji grada, i u tri okolne opštine, strnim žitima zasejano je oko trideset hiljada hekatara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво