Zvonačka Banja pred gašenjem

Zvonačka banja propada skoro deset godina. Nekada je bila prava adresa za sve koji su imali neurološke probleme,kožna oboljenja,probleme sa vidom. Sezona je trajala cele godine, u hotelu je bio rehabilitacioni centar ali je i okruženje kanjona Jerme doprinosilo bržem oporavku pacijenata. Sa prodajim hotela, banja je počela da se gasi.

Tridesetih godina prošlog veka, Zvonačka banja dobila je banjska kupatila, jer se nadaleko čulo za lekovita svojstva termalne vode. Krajem sedamdesetih godina, izgrađen je moderan hotel, a onda u 21.veku sve je ruinirano i zapušteno. Šest okolnih sela živelo je od turista koji su dolazili u Zvonačku banju.

"Zgrade su propale, banja je propala, hotel ne radi, prava ruina. Nekada su ljudi živeli od toga, donosilo se mleko,sir,...pogotovu selo Jasenov del, oni su od toga živeli", seća se Dobrivoje Tošev.

Marjan Nikolov dodaje "Nema mladih ljudi, to se sve iselilo. Zvonačka banja nam je ugašena, ima već desetak godina kako je srušen hotel. Ništa se ne dešava, tako da je mnogo propao ovaj kraj".

Vlasnik koji je kupio hotel 2010.godine, nije od kupovine do danas gotovo ništa uradio. Banja je na teritoriji opštine Babušnica. Međutim, sama opština nema finansijskih mogućnosti za sređivanje banjske infrastrukture.

Milan Stamenković, direktor TO Babušnica ističe "Mislim da je ovo ozbiljan problem i da iza ovoga mora da stane i država. Veliki je problem zato što su izvorišta same termalne vode na privatnoj parceli vlasnika koji je kupio hotel, a mi znamo da po zakonu Republike Srbije, termalne vode se smatraju kao i rudna bogatstva i da ne mogu da se privatno koriste".

Čuvena Venerina vlas uspeva samo u Zvonačkoj banji i to zahvaljujući termalnoj vodi, čija je temperatura 28 stepeni na izvorištu. Ova termalna voda je sada potpuno neiskorišćena i praktično se sliva niz litice i uliva se u reku Jermu.

Zvonačka banja je nekada lečila menadžerske bolesti. Izgleda da su u međuvremenu neki menadžeri uspeli da od banje naprave bolesnika, kome za sada leka nema.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво