Lozničani će ponovo putovati vozom

Otkako je pre više od deset godina ukinut putnički železnički saobraćaj u Loznici, građani kažu da je sve u vezi sa prugom - zaboravljeno. Nedavna poseta ministarke Zorane Mihajlović tom gradu, najava obnove železničke stanice i ponovno uvođenje putničkog saobraćaja, dala je nadu da će brojni problemi konačno biti rešeni.

Poslednje putnike sa železničke stanice u Loznici pre trinaest godina dočekao je i ispratio železničar Dragan Marinković. U srećna vremena, kaže, iz Loznice je bilo po osam polazaka za Rumu i Sarajevo, a putnika toliko da često za sve nije bilo mesta.

"Tih godina je bilo nenormalno mnogo putnika iz celog ovog subregiona koji su odlazili na različite pravce, naročito prema Beogradu, Novom Sadu, pogotovo vikendom smo čak morali tražiti i pojačanje. U vreme najačeg saobraćaja čekaonice su bile ovako pune, za svaki voz u svakom pravcu", kaže Dragan Marinković, železničar u penziji.

Većina novih generacija u Loznici nikada nije putovala vozom, a da pruga u gradu postoji, podseća još samo jedan teretni, koji saobraća dva puta dnevno. Sa obnovom pruge i dolaskom putničkih vozova, i u Banji Koviljači se nadaju da će konačno rešiti problem 70 napuštenih vagona koji su godinama bili meta krađe i sklonište za migrante i beskućnike.

U Železnicama Srbije kažu da su upoznati sa problemom napuštenih vagona u Banji Koviljači, ali da su oni u nadležnosti dve železničke kompanije. Kada će i da li biti izmešteni iz Banje Koviljače nisu uspeli da nam kažu, ali dodaju da oni neće smetati najavljenoj rekonstrukciji pruge.

Za rekonstrukciju dve deonice pruge od Šapca, preko Loznice, do granice sa Republikom Srpskom biće uloženo 400 miliona dinara. Od tog novca finansiraće se i obnova železničke stanice u Loznici. Prvi putnici posle više od decenije vozom će putovati od 1. septembra.

"Važnost najavljenih ulaganja u železničku infrastrukturu ogleda se pre svega u boljoj povezanosti grada Loznice sa železničkim koridorima, ali i Republikom Srpskom. Železnička infrastruktura važna je i za investitore, pre svega dobro je što je aktuelizovan ponovo projekat pruge Loznica - Valjevo zbog rudnika jadarita", kaže Dejan Stalović, gradski menadžer.

Građani Loznice kažu da su sa zadovoljstvom dočekali vest o rekonstrukcije pruge i uvođenju putničkog saobraćaja, ali i obnovi železničke stanice koja će od rugla ponovo biti jedna od najlepših zgrada u gradu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара