Vek i po turizma u Vrnjačkoj Banji

Dokumentom iz 1868. godine, na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića osnovano je "Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode", čime je započeo organizovani turizam u Vrnjačkoj Banji.

Lekovitost vrnjačkih izvora potvrđena je analizama koje su urađene 33 godine ranije po nalogu knjaza Miloša Obrenovića. U Vrnjačkoj Banji se pripremaju za obeležavanje značajnog jubileja.

Vek i po posle dokumenta kojim je započeo organizovan turizam, Vrnjačka Banja je pravo gradilište. Uređuje se crkveno brdo, radovi na vodopadu su pri kraju, očekuje se rekonstrukcija šetališta banjske promenade, dela parka.

"To je ono što radi opština sa Vladom RS, u korak sa nama rade i investitori koje smo doveli u Vrnjačku Banju, tako da ćemo u godini jubileja otvoriti četiri nova hotela. Sva četiri hotela su sa 4 ili 5 zvezdica, ono što je Banji nedostajalo, čime ne samo po broju smeštajnih kapaciteta već i po kategorizaciji apsolutno nema konkurenciju u ovom delu jugoistočne Evrope", kaže Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja.

U godini jubileja turistički poslenici pripremili su sadržajan program za sve one koji dođu u Banju.

"Vrnjačka Banja kao prirodan naslednik te institucije koja je tada osnovana je napravila plan od 150 dana događaja u Vrnjačkoj Banji. Tako da krećemo od Mosta ljubavi 14. februara i ono što mogu da istaknem da su manifestacije koje su sada već tradicionalne našle svoje mesto, kao Vrnjački karneval, Lav fest, podignute na izuzetan nivo i imaćemo pregovore najjačim institucijama u domenu kulture", objašnjava Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka Banja.

Novi hoteli se grade, a u onima koji već rade, pokušaće da privuku što više gostiju uz odgovarajuće pogodnosti.

"Mi smo se za ovu 2018. godinu jubileja pripremili tako što smo za svaki mesec osmislili poseban program koji je vaš naše standarne ponude da prosto ljudima damo mogućnost da po nekim povoljnijim cenama dođu i osete čari Vrnjačke Banje", kaže Nina Stamenić, menadžerka hotela.

Pre vek i po banja je ugostila oko 600 gostiju, i ostvareno 16.140 noćenja, a u godini jubileja veruju da će imati više od milion noćenja.

broj komentara 0 pošalji komentar