Zrenjaninskom "Šinvozu" potrebni bravari i zavarivači

Zbog novih ugovora sa inostranim partnerom, zrenjaninsko preduzeće za remont šinskih vozila proširuje i adaptira poslovne kapacitete. Potrebno im je još 60 bravara i zavarivača, ali ih je teško naći na tržištu rada jer su deficitarni u Zrenjaninu i okolini.

U tajne zavarivanja Svetozar Rošulj iz Stajićeva kod Zrenjanina je ušao pre pet godina. Radio je i u inostranstvu, ali je potom došao u zrenjaninski "Šinvoz" gde je konkurs za zavarivače stalno otvoren, a kandidati da prođu i dodatnu obuku.

"Trebalo bi ovde da prođe neku ubrzanu obuku zavarivanja, sad koliko traje, to će reći nadležni, otprilike nekih mesec dana", ističe Rošulj. "Zasad je ovde najpotrebnije mit-mat zavarivanje, tik zavarivanje i real zavarivanje."

"Šinvozu" su potrebni zavarivači i drugi profili metalske struke, jer je u toku opremanje hale od 1.500 kvadratnih metara sa tehnološkom linijom na kojoj će se od marta praviti komponente za vagone koje je naručila multinacionalna kompanija "Bobardje", a ugovor je potpisan na deset godina.

"Adaptacijom dela pogona mi smo ušli u izradu komponenti za železnička vozila, klima-uređaje, krovove, kabine kao što je ovde slučaj i uključujemo se sve više u auto-industriju i to isključivo sa inostranim partnerima", naglašava Radomir Miljuš, direktor Šinvoza. "Poslovanje sa njima nam obezbeđuje kontinuitet, dugogodišnje ugovore, mogućnost planiranja."

Dok je razvijao druge proizvodne programe, "Šinvoz" se nije odrekao svoje osnovne delatnosti - remonta šinskih vozila. U rukovodstvu kažu da se sada javlja novi problem jer nije lako naći radnike. Na tržištu rada u Zrenjaninu navode da su zavarivači deficitarni, jer se ovi profili ne školuju u ovdašnjim tehničkim školama.

Na tržištu rada u Zrenjaninu trenutno ima jedan elektrozavarivač i četvorica zavarivača-rezača gasom.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се