Voda u Tribrodu godinama neispravna

To što je voda iz vodovoda u Tribrodu kod Velikog Gradišta ponovo neispravna za piće i pripremanje hrane zbog povećane koncentracije nitrata, meštane ovog sela više i ne dotiče, niti se o tome informišu.

Meštani Tribroda vodu kupuju već pet godina, a neka domaćinstva imaju bunare. To je jedno od sedam sela u kojima su vodovod izgradili meštani ali, kako kažu u komunalnom preduzeću, godinama nisu adekvatno održavali izvorišta.

Svako vodoizvorište treba da bude uređeno i u zoni sanitarne zaštite. Ali to nije slučaj sa vodoizvorištem u Tribrodu. Ono se nalazi iza ove gomile granja, a okruženo je plastenicima, voćnjacima, njivama, pa čak i grobljem.

Javno komunalno preduzeće Dunav preuzelo je upravljanje vododvodima u Srednjevu, Carevcu, Kumanu i Tribrodu. Problemi za njih tek počinju.

Ne postoji projektna dokumentacija, ali čak i kad je ima seoska vodoizvorišta nisu urađena po njoj, kaže Ljubica Mitić, direktorka JKP "Dunav" Veliko Gradište:

"Mi ćemo u hodu rešavati veliki broj problema, uspostavljati sistem hlorisanja, očistiti vodoizvorišta i pročistiti kaptaže."

Ni kada sve to urade, ne mogu garantovati dugoročno ispravnu vodu. Trajno rešenje je nova fabrika vode u Ostrovu. Sa kapacitetom od 100 litara u sekundi može da obezbedi dovoljno vode za 27 velikogradištanskih sela, ali za izgradnju cevovoda neophodno je još mnogo novca i vremena za projektno-tehničku dokumentaciju.

"Ugovoreni su radovi za dodatnih skoro kilometar magistralnog voda", kaže Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za privredni, ekonomski razvoj i dijasporu. "Očekujemo potpisivanje ugovora za još kilometar. Eventualno priključenje u ovoj godini sela Kumane sa namerom da do kraja godine priključimo i magistralni vod sela Topolovnik."

Do kraja godine, preko vodoizvorišta Stig, u rad će biti pušteni vodovodi u Kurjaču, Majilovcu i Sirakovu.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво