Bazen sa banjskom vodom

U Vranjskoj Banji otvoreni su bazen i balon sala koji se zagrevaju toplom vodom sa geotermalnih izvora. Meštani i gosti moći će da je koriste za odmor, sport i rekreaciju.

Zatvoreni bazen površine 100 kvadratnih metara, temperatura vode od 25 do 30 stepeni. Preko reke je postavljen izmenjivač toplote, izvorišta geotermalne vode su temperature od 94 do 110 stepeni Celzijusa, i to se koristi za zagrevanje prostorija.

"U ovu podstanicu ugrađena je najsavremenija oprema i pametne pumpe koje snabdevaju električnom energijom, a snabdevaju se od izmenjivača, od toplovodnog kanala, od samog izvorišta", kaže radnik Negovan Nastasović.

Dve pumpe filtriraju i čiste vodu, koja konstantno kruži.

"Ovde imamo kalorifere, specijalne izmenjivače za bazensku vodu, ugrađene pametne pumpe za štednju električne energije, i možemo da kažemo da je ovo jako štedljiv objekat, objašnjava Ivica Milenković", direktor JP "Uprava banje".

Jeftiniji način za zagrevanje vode i objekata. U jednoj prostoriji bazen, u drugoj balon sala za više sportova.

Predsednik Opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, kaže da će angažovati 6 do 8 radnika zaposlenih u balon sali i zatvorenom bazenu:

"Radiće i dva spasioca, radnici za održavanje svlačionice, higijene uopšte."

Objekat je uz reku Banjšticu, pored već poznatog improvizovanog bazena. U adaptiranje prostorija uloženo je oko 50 miliona dinara.

 

broj komentara 0 pošalji komentar