Vredna pčelarka iz Noćaja

Ljiljana Sretenović iz Noćaja jedina je pčelarka u Sremu sa stotinu košnica, i jedna od retkih u Srbiji. Po zanimanju je hemijski tehničar, a pčelaerstvom je počela da se bavi u petoj deceniji.

Ljiljana Sretenović najveći deo dana provodi u carstvu šarenih košnica, na pet kilometara od sela. Posle porodice, pčelarstvo joj je kaže, druga ljubav, koja zahteva posvećenost i učenje.

U sezoni proizvede i do 80 kilograma kvalitetnog meda po košnici a kao član Saveza i nekoliko udruženja, uspela je da zaštiti njegovo geografsko poreklo:

"To je med sa izuzetnim karakteristikama i veoma visokim procentom lipe, što se retko može naći, možda u Francuskoj, sa nekih 28 procenata. Naš med ide i do 100 odsto, izuzetno je tražen na nemačkom i austrijskom tržištu, ali i na drugim tržištima jer imam izuzteno kvalitetan med. Pčelarstvo je negde u usponu, nije to ni hobi, izuzetno je zahtevan i skup posao."

Zahvaljući primeni znanja iz literature i sa seminara u inostranstvu, Ljiljana proizvodi i propolis i polen i sve to prodaje domaćim kompanijama. Kaže da je pčelarstvo odličan posao čiji razvoj pomaže i država.

"Subvencije dobijamo redovno", kaže Stepanovićeva, "nisu prevelike ali imamo subvencionisanu opremu, npr. nabavku centrifuga, razne opreme, sa 40 do 50 odsto povraćaja."

Samostalna u poslu, Ljiljana je kupila automobil i kamion za prevoz pčela na pašu. Sve zna da radi sama a kad zatreba pomaže joj suprug.

"Ona je veoma pedantna, teško ju je pratiti, pogotovu zbog drugih obaveza u firmi u kojoj radim", kaže njen suprug Mile. "Da smo mlađi deset-petnaest godina, napravili bismo carstvo!"

Uzimajte med koji se ušećeri, bolje kao hranu nego kao lek, poručuje Ljiljana, koja je o pčelama piše i stihove, a nada se da će proizvodnju meda u vikendici "Slatki san" nastaviti njena unučad Nataša i Nemanja.

broj komentara 0 pošalji komentar