Preprodaja zaštićenih vrsta životinja

U prekršajnom sudu u Zrenjaninu, u protekle dve godine vođena su dva prekršajna postupka zbog nelegalnog pribavljanja, posedovanja i trgovine zakonom zaštićenih vrsta životinja. Jedan od okrivljenih platio je kaznu od šezdeset hiljada dinara, a drugi pedeset hiljada za pokušaj preprodaje tekunice.

Tekunica je vrsta glodara iz familije veverica koja uglavnom živi pod zemljom, u hodnicima  koje sama kopa. Nekad brojna populacija u Panonskoj niziji drastično je samanjena i danas je ugrožena vrsta. 

Dr Jadranka Lada Delić, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da su pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka naučnici i poljoprivrednici raspravljali o tome kako suzbiti tu vrstu jer ih je bilo na milione: 

"Danas smo došli do toga da je ova vrsta krajnje retka, veoma ranjiva i ugrožena, i polako nestaje sa prostora Vojvodine." 

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode raspitali smo se koje su to zaštićene životinje najčešće na udaru nelegalne preprodaje.

"Ljudi imaju pretpostavku da će brzo zaraditi, ako životinju uhvate u prirodi, pokušaju da stave na brojne oglasnike i pogode neku cenu za njih", kaže ornitolog Marko Tucakov. "Te oglase viđamo skoro svakodnevno uopšte nisu selektivni i bukvalno preko interneta možete kupiti i prodati bilo šta, uključujući i brojnu zaštićenu vrstu, najviše ptice, gmizavce." 

Prekršajni sud u Zrenjaninu do sada je izrekao dve novčane kazne, a u saopštenju koje su nam prosledili veoma je zanimljivo šta su sve pronašli u zamrzivaču jednog Banaćanina - osamnaest primeraka strogo zaštićenih životinja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво