Povratnicima u planinska sela potrebni putevi

U tri planinska sela na obroncima Čemernika - Rajićevu, Krstićevu i Jakovljevu živi oko 500 stanovnika. Meštani se ne iseljavaju, a oni koji su otišli polako su počeli da se vraćaju. Povratnika bi bilo više kada bi se asflatirao put dug 6 kilometara.

Teško se dolazi do Rajićeva. Preko mosta kada padne sneg mogu samo iskusni vozači terenskim vozilom, a đaci za svaki slučaj idu samo pešice.

Most je rekonstruisan još davne 1988. godine posle velike poplave.

"Pa prelazimo eto pod rizik, nemamo na drugo mesto gde. Najveći problem je što deca tu prelaze, " kaže Ivan Golubović, predsednik MZ Rajićevo.

Planinski put dug 6 kilometara povezuje tri sela. U Rajićevu, Krstićevu i Jakovljevu živi oko 500 stanovnika. Meštani ga kažu sami održavaju.

Boban Golubović iz Rajićeva, kaže:"Suština za nas mlade je da se napravi put da ne bi odlazili iz sela."

Mladi se iz svog Rajićeva još ne iseljavaju. A ono što ohrabruje, ima onih koji se vraćaju u zavičaj.

Aca Nikolić se vratio na svoje imanje iz Vlasotinca, a Zoran Mitrović koji 16 godina radi u Švajcarskoj planira da uloži značajan novac, ali problem je put.

"Uložio sam ogromna sredstva ovde u selu imam blizu 10 hektara. Švajcarska ništa nije lepša i bogatija od Srbije samo je red rad i disciplina," smatra Zoran Mitrović.

Povratnicima se raduje i baka Ljubinka koja ima 80 godina. Pamti i bolje dane ali je važno da su tu komšije, rođaci, prijatelji.

Rajićevo je od Vlasotinca udaljeno dvadesetak kilometara, a do Svođa i regionalnog puta 2,5 kilometra.

Opština održava preko 250 kilometara lokalnih puteva. U lokalnoj samoupravi ističu da postoje planovi da se put ka ovim planinskim selima uskoro asfaltira.

Meštani Rajićeva su vredni pečalbari i poljoprivrednici ne žele da budu teret nikome. Dosta im je obećanja. Vreme je kažu da se sa reči pređe na dela.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво