Objavljen repertoar 47. Dana komedije

Na prvorazrednom kulturnom događaju u Jagodini, Festivalu "Dani komedije", i ove godine će se, u martu, takmičiti sedam pozorišnih predstava - pet beogradskih ansambala i pozorišta iz Kikinde, Subotice i Vranja.

"Komične tragedije našeg vremena" podnaslov je 47. festivala smeha u Jagodini. Od sedam takmičarskih predstava samo dve su klasične komedije, ostale su crne komedije i tragikomedije što je, kako kaže selektorka, odraz produkcije u Srbiji. 

Dr Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka, i ove godine je selektorka festivala:

"Uglavnom su predstave koje se bave savremenim temama, pitanjima mentaliteta, rušenja balkanskih stereotipa, kao i uticajima tehnologije na našu svakodnevnicu. Ove godine, za razliku od prošle, biće samo dve predstave po tekstu savremenih domaćih pisaca, dok su ostali ili strani ili klasici."

U žiriju će ove godine biti Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg, Srđan Aleksić glumac i Olivera Milošević, urednica u Redakciji za kulturu RTS-a. Kao i ranijih godina najavljen je i bogat  prateći program.

"Verovatno ćemo dovesti Milenu Dravić, da priredimo i njoj jedan dan i promovišemo monografiju štampanu u njenu čast i povodom dobijanja Dobričinog prstena, ali ćemo jedan dan odvojiti i za našeg Sašu Torlakovića, Jagodinca koji iz godine u godinu, iz sezone u sezonu postiže najbolje rezultate", rekao je Dobrica Milićević, umetnički direktor 

Festival otvara ansambl Ateljea 212: prva predstava u konkurenciji za nagrade je "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića. 

Sledećeg dana, 21. marta na programu je "Smrt čoveka na Balkanu"  Narodnog pozorišta Kikinda, 22. marta "Amateri", u režiji Ade Lazić i izvođenju vranjskog Narodnog pozorišta "Bora Stanković".

Na repertoaru 23. marta je "Avgust u okrugu Osejdž", režija Aleksandar Božin, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, a 24. marta "Florentinski šešir" Pozorišta "Boško Buha".

Šesta predstava je "Moj deda je aut" Dušana Jankovića u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji je "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, režiser Andraš Urban u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta. 

Statuete ćurana biće dodeljene za  najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, kao i  mladom glumcu i glumici.

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, dobija nagradu "Mija Aleksić", a najsmešnija, po oceni publike nagradu "Miodrag Petrović Čkalja". 

Najvišu nagradu festivala - "Zlatnog ćurana" za životno delo -  ove godine dobiće glumac Predrag Ejdus.

"Dani komedije" biće održani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine od 20. do 27. marta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво