U Vučju otvorena kancelarija Centra za socijalni rad

U Vučju, varošici sa 29 sela i oko 18 hiljada žitelja, u oktobra je otvorena kancelarija Centra za socijalni rad. Od socijalne pomoći u porečkom kraju živi 800 porodica.

Hrabra i vedrog duha, 33-godišnja Tanja već 13 godina bori se sa tumorima. Imala je 11 teških operacija. Živi u Nakrivnju sa roditeljima u dve sobe i bez kupatila. Tek kada je u oktobru prošle godine otvorena kancelarija Centra za socijalni rad u Vučju prvi put su potražili pomoć. Dobili su jednokratno 5.000 dinara, a za koji dan stiže i rešenje za tuđu negu.

"Meni to znači puno. Da nisu oni ja ne znam kako bih se borila, pogotovu za terapije", kaže Tanja Pavlović.

"Ima tu dosta bolesni ljudi, deca evo kao moja ćerka što je. Prezadovoljan sam što je to otvoreno", objašnjava Vladimir Pavlović, Tanjin otac.

Tu su da obiđu svako selo, domaćinstvo, da saslušaju probleme i da im pomognu.

"Na raspolaganju sam 24 sata", kaže socijalni radnik Rade Stojiljković, "obilazim teren i automobilom i pešice." 

Kad završi terenski rad, nastavlja rad u kancelariji u zgradi Doma kulture. Od podnošenja raznih zahteva do dobijanja rešenja, građani Vučja sve ovde završavaju. Štede, kažu, i vreme i novac.

"Dvesta pedeset dinara je autobuska karta i to za nas koji živimo od socijalne pomoći nešto znači", kažu korisnici usluga Centra. Neki od njih su prvi put podneli zahtev za jednokratnu pomoć.

Leskovački Centar za socijalni rad je prvi u mreži centara u zemlji uveo elektronsku upravu a sigurno je da će i ovaj organizacioni model poslužiti drugima kao primer dobre prakse.

"Približavanje Centra za socijalni rad našim građanima, s ciljem da se podigne nivo kvaliteta usluga", objašnjava Boban Ilić, direktor Centra za socijalni rad Leskovac.

Pored žitelja Brestovca i Vučja ovakvu kancelariju za mesec dana dobiće i Grdeličani. Dobra vest je i da se broj korisnika socijalne pomoći smanjuje. Trenutno ih je skoro dve hiljade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи