Proširenje užičke deponije

Od 2011. godine Užice ima savremenu Regionalnu deponiju a od 2012. Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom sa područja dva grada i sedam opština. I mada do deponije "Duboko" stiže sve više selektovanog otpada, za sada su to skromne količine, pa je, uz stabilizaciju tla deponije zbog klizišta, u toku i njeno proširenje i dupliranje deponijskog prostora.

Posle samo sedam godina postojanja, neophodno je proširenje regionalnog centra "Duboko". Jedan od razloga je prekomerno odlaganje, bez masovnije primarne selekcije komunalnog otpada koja je predviđena projektom.

"Do užičke deponije svakodnevno stiže oko 300 tona pomešanog otpada a ovde u centar za selekciju, usmeri se četvrtina. Iz njega izlazi tek 7% selektovanog otpada", kaže Nadežda Gavrilović.

"Naš procenat povećanja je 1-1,5 % godišnje. Jedini način da povećamo količinu izdvojenih reciklabirnih materijala u odnosu na ukupnu količinu otpada jeste razdvajanje otpada na mestu nastanka", objašnjava Nedeljko Milosavljević, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Duboko".

"Proces primarne selekcije u gradu počeo je još 2011. i to je prva faza uspostavljanja selekcije u centralnom gradskom jezgru za samo 5.000 domaćinstava i 1.200 poslovnih objekata. Nama je cilj da proširimo primarnu selekciju na 14.000 domaćinstaja i oko 700 poslovnih objekata. Grad aplicira za dodatna sredstva", dodaje Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i ekologiju.

Uvek isti problem - nedostatak novca - poslednjih godina rešavan je preko različitih projekata uz podršku Ministarstva, EU i donatora, koji su prepoznali napore lokalnih samouprava da unaprede primarnu selekciju u svim oblastima.

"Pokazali smo koliko je bitna primarna selekcija, koliko meže da se uštedi. Hteli smo pre svega da skrenemo pažnju javnosti da je primarna selekcija nešto što je moguće i realno i nadamo se da će je prihvatiti u narednom periodu", kaže Mileva Rogić, predsednica Udruženja nastavnika "Opstanak".

"Veoma je važno da shvatimo i zakonske obaveze i obaveze prilikom ulaska u EU i da postoje fondovi EU za tu oblast", naglašava Slavko Lukić, direktor RRA "Zlatibor".

Uprkos tome, evidentan je nedostatak projekata, a time i veće učešće u primarnoj selekciji koja bi obezbedila ekonomsku korist i produžila vek trajanja regionalne deponije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво