Žene u nauci

Ana Miltojević i Marija Genčić docenti Fakulteta zaštite na radu, odnosno Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu dobitnice su nacionalne stipendije za žene u nauci za prošlu i pretprošlu godinu. Svojim karijerama ruše predrasude da je teško biti žena i baviti se naukom. Stipendiju u iznosu od 5.000 evra u partnerstu dodeljuju kompanija Loreal, Unesko I Ministarstvo prosvete.

Obe su mlade, zaljubljene u hemiju, ali pre svega ambiciozne naučnice. Ana je već dokazala da u etarskom ulju lista meksičke narandže ima sastojaka koji imaju bolja svojstva od aspirina, a Marija želi da unapredi lečenje malarije. 

 

Sama terapija kod takvih slučajeva zasniva se na korišćenju više tipa antimalarika plus nekoliko tipova antibiotika i moja ideja je da sve ukombinujem u jedno, ističe Marija Genčić, docent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. 

Do sada su ipak uspele da dokažu da je izvodljivo baviti se naukom. I pored toga što novca nikad dosta a konkretno u Nišu im nedostaju i laboratorije. Žene u nauci, kakav je i naziv stipendije kažu, ipak, nije slučajan.

Ana Miltojević, docentkinja na Fakultetu zaštite na radu, tvrdi da je ova sredina i dalje veoma patrijarhalna, tako da se od jedne žene, bila ona naučnica ili bilo šta drugo, ipak očekuje da bude i majka, i domaćica, i dobra supruga:

"Dok diplomirate, doktorirate, ipak ste vi svakodnevno u laboratoriji i tek kasnije dođe na red to zasnivanje porodice."

Pored obaveza na fakultetu, obe uživaju u istraživačkom radu, koji tek predstoji.

"Sada deluje da su ovi antranilati magična jedinjenja, jer su ispoljila niz farmakoloških aktivnosti a još nismo otkrili nijedno negativno dejstvo", dodaje Ana.

Marija kaže da je u suštini srećna što može sa istim entuzijazmom da radi kao pre nekih 10-15 godina u Petnici na nekom istraživačkom projektu i sada u laboratoriji kao doktor nauka.

Pored njih ovu stipendiju do sada su dobile još tri Nišlijke, a inače konkurs koji kod nas postoji od 2010. godine otvoren je svake godine do kraja marta.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво