Pilica: Izgradnja hrama i obnova zadružnog doma

Bajinobaštansko selo Pilica ne uklapa se u uobičajenu predstavu o životu van gradskih centara - ljudi se ne iseljavaju, radi se i gradi. Meštani se pripremaju za izgradnju seoskog hrama i planiraju da obnove zadružni dom.

Da priče iz sela ne moraju ovek da počnu na blatnjavom putu, a završe kraj zapuštenih kuća, Piličani su davno dokazali - čuvajući svoja imanja i boreći se za svaki infrastrukturni pomak. Ta strpljivost ima i emotivne razloge.

Ohrabruje uverenje da se ovde neprestano radi - pa je, recimo, od 12 zaselaka, asfalt stigao u jedanaest.

"Imamo telefon i dobar put, i nije daleko ni od Pilice, ni od škole. Biće divno, biće još lepše zahvaljujući omladini", objašnjava Stojanka Antonijević iz Jojića.

Poljoprivreda je osnovni izvor prihoda i, uz subvencije, dobra razvojna šansa.

"Maline, šljive, malo žitarica za svoje potrebe i za svoju stoku", kaže Zoran Radivojević, poljoprivrednik iz Pilica. "Zemlja je dobra, plodna, samo treba rada i da se obezbede uslovi."

"Ima života - imam dvoje dece, ostao sam jer smatram da u selu ima opstanka", poručuje Darko Gagić iz Pilica.

Piličani se ponose svojom tradicijom i zvanjem dobrih i vrednih domaćina.

"Jedno od boljih sela i složniji su ljudi, nego na drugim mestima, verovatno, a možete to i da vidite i po školi koja je sredjena, asfaltnim putevima, rasveti", kaže protojerej Goran Milinković.

Sopstvenim sredstvima počeli su pripreme za izgradnju seoskog hrama, a planiraju i obnovu pedeseth godina prošlog veka dobrovoljnim radom sagradjenog zadružnog doma.

"Da li smo mi bogati dovoljno da pustimo jedan objekat od 626 kvadrata da propadne? I mesna zajednica se bori svim silama da očuvamo ovaj objekat, da ovo ustupimo mladima, da se ovde ponovo radjaju ljubavi,da se odavde ponovo sklapaju brakovi", dodaje Radomir Gavrilović, predsednik Mesne zajednice Pilica.

Na predlog Piličana, republička Direkcija za imovinu, dom je ustupila bajinobaštanskoj opštini, očekuje se prenos prava korišćenja na mesnu zajednicu Pilica, i onda će početi radovi. Sve zbog više od stotinu mališana koji već pohađaju ovdašnju školu, a i zbog svih onih koji će se tek roditi u ovom selu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво