Kuće za izbegličke porodice

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i opština Paraćin obezbedili su kuće na seoskom području za 15 porodica sa izbegličkim statusom. Kuće vrednosti do devet i po hiljada evra birale su same porodice. Neki su se već uselili.

Više od dvadeset godina Biljana i Bojan su podstanari. Izbegli su iz Kostajnice u Hrvatskoj a više i ne znaju koliko su stanova do sada promenili.

"Bili smo i u zgradu ambulante koja je izgorela, i pokirije smo bili, plaćali smo kirije, nema gde nismo bili dok nismo došli do naše kuće. Sada - kao da sam se rodila. Komšije su dobri ljudi, i hoće da pomognu", objašnjava Biljana Trninić.

Petoro dece je u školi, dve najstarije ćerke su se udale. Porodica živi od poljoprivrede i nadničenja po selu, ali kažu sada će sve biti mnogo lakše. Od Komesarijata za izbeglice dobiće i građevinski materijal u vrednosti od hiljadu i po evra što će uložiti u kupatilo i popravku krova.

"Sad što se mučimo znamo za šta, mnogo je drugačije i za nas i za decu. Najviše zbog dece, i zbog škole i zbog svega, znaju da je njihov krov nad glavom", kaže Bojan Ibrić.

Za trajno rešavanje stambenog pitanja osoba sa izbegličkim statusom iz Opštine najavljuju još jedan projekat.

"Sredstvima Komesarijata iz međunarodnih izvora gradi se još jedna stambena zgrada za smeštaj izbeglih lica na teritoriji naše opštine. To će biti peta stambena zgrada u naselju Dankovo, gde već je pre toga izgrađeno deset dvojnih kuća za smeštaj izbeglih. To je novo naselje koje je građeno za potrebe izbeglica sa područja bivše zemlje", navodi Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin.

U paraćinskom povereništvu Komesarijata za izbeglice i migracije kažu da je u toku postupak za dodelu još osam kuća porodicama koje su ispunile uslove za dobijanje stambenog objekta na seoskom području.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се