Novi način davalaštva

Po broju dobrovoljnih davalaca krvi i uspešnim akcijama Valjevo je decenijama primer dobre prakse. Ipak, davaoci smatraju da bi novi Zakon koji će uvesti bitne promene u tu oblast mogao da umanji broj akcija i količinu prikupljene krvi.

Vladislav Milivojević iz Valjeva dao je krv 155 puta, a više od 30 godina organizuje akcije dobrovoljnog davalaštva. Njegove zamerke novom Zakonu o transfuzijskoj medicini odnose se na nemogućnost da Služba za transfuziju Opšte bolnice u Valjevu prikuplja krv, kao i da udruženja davalaca organuzuju manje akcije.

"Republička transfuzija dolaziće samo ako im neko garantuje da će skupiti preko 50 boca, od 50 do 100 boca krvi, sve ostale male akcije neće biti pokrivene, ovaj, sa njihovim dolaskom. Znači, u slučaju bilokakvih potreba, Odelenje ne postoji, neće se u Valjevu moći dati krv. Znači, sve što se prikupi otićiće za Beograd", kaže Vladislav Milivojević, dobrovoljni davalac krvi iz Valjeva.

U Valjevu novi Zakon o transfuzijskoj medicini primenjivaće se od 01. juna ove godine. Ovdašnji Crveni krst i Institut za transfuziju krvi Srbije praviće kalendar akcija i obaveštavati dobrovoljne davaoce. Služba za transfuziju valjevske bolnice baviće se samo kliničkom transfuzijom i racionalnom primenom krvi u lečenju pacijenata.

"Prednost će biti u tome što će se raditi najsavremenije testiranje na jednom mestu, PI SI AR testiranje, koje će omogućiti da mi koristimo nabezbedniju moguću krv sa minimumom ili potpuno izbačenim rizikom za prenos transmisionih bolesti koje se prenose putem krvi. Druga prednost je ta što će bolničke banke krvi imati više vremena i potpuno se posvetiti pacijentima", objašnjava Milutin Mihajlović, načelik Službe za transfuziju Opšte bolnice Valjevo.

Testiranje krvi radiće se jedino na Institutu za transfuziju Srbije, a obrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. 47 bolnica u Srbiji postaće banke krvi, koje će godišnjim planom potreba biti snabdevane iz velikih centara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара