Geotermalna energija konačno će grejati Mačvane

Posle skoro četiri decenije, otkad je otkrivena prva bušotina termomineralne vode u Mačvi, konačno počinje njena primena za grejanje javnih ustanova. U Bogatić su dopremljene cevi za prvi toplovod.

Radovi će početi čim vremenske prilike dozvole, a toplovod će koristiti kapacitet termalne bušotine BB 1, temperature 76 stepeni. To je  jedinstven projekat grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji, čija je vrednost oko 120 miliona dinara.

Obuhvaćeni su objekti Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zgrada opštine, suda, Cenra za socijalni rad, JKP Bogatić i policije.

Biće to otvoreni sistem grejanja sa podstanicama u svakom od navedenih objekata sa izmenjivačima bez klasične toplane. Radovi će biti gotovi za 120 dana a Mačvani će se na ovaj način grejati od sledeće sezone.

Iz osam bušotina termalne vode u Mačvi na površinu svakodnevno izađe energija koja se može porediti da 63 tone tečnog goriva. Kada ovaj sistem grejanja počene ra radi, ostvariće se ušteda od 150 hiljada evra godišnje.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво