Kad ambasador kuva pivo

Udruženje građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" iz Pančeva obeležilo je 296 godina od osnivanja najstarije pivare na Balkanu, a tim povodom nastavljena je i humanitarna akcija u kojoj ambasadori kuvaju svoje pivo.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol, zajedno sa dugogodišnjim direktorom nekadašnje pančevačke Vajfert pivare Bratislavom Stojanovićem, u kazanu od 50 litara na stari način kuvao je pivo od 12 kilograma mlevenog hmelja i slada.

Posle 40 minuta kuvanja na temperaturi od 67 stepeni i zagrevanja do tačke ključanja pivo će se kao i pre skoro tri veka hladiti u podrumskim pećinskim komorama.

"Tradicije su veoma važne, jer u čitavom svetu one čuvaju miris, ukus i identitet jedne zajednice, a pored toga globalno pokazuju da postoji više sličnosti nego razlika među narodima", naglašava Henk van den Dol. "Srbija kao i Holandija ima dugu tradiciju proizvodnje piva i kada je 1722. godine u Pančevu počela da radi pivara u mojoj zemlji je počelo stvaranje industrijskog zlatnog doba."

Zgrada stare Vajfertove pivare preživela je brojne ratove i poplave i danas simbolično podseća na stara dobra vremena kada je Pančevo bio razvijen trgovački i industrijski centar.

"Drago mi je da je posle svega zadržan prvobitan oblik ovog zdanja", ističe Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva. "Ovo je sigurno prvi industrijski objekat u Vojvodini, koji je naznačio put razvoja Pančeva, odnosno industrijalizaciju grada."

Ekonomska saradnja između Holandije i Srbije je veoma razvijena i u našoj zemlji posluje oko 600 holandskih kompanija, a Holandija je prihvatila i da nam bude mentor iz oblasti poljoprivrede u pregovorima za ulazak u EU.

"Treba imati viziju i treba sanjati lepe snove, jer ako ste uporni oni će se i ostvariti", rekao je Danilo Golubović, savetnik ministarke za evropske integarcije iz oblasti poljoprivrede. "Nadam se da će i Grad i Republika značajnije pomoći ovaj projekat, jer je ovo značajno kulturno obeležje Srbije kojim Pančevo treba da se ponosi."

Akciju kuvanja svog piva u Vajfertovom zdanju koje se prodaje u humanitarne svrhe prvi je pre dve godine započeo ambasador Nemačke, a nastavio je prošle godine ambasador Mađarske u našoj zemlji, a sve to se čini u sklopu priprema za obeležavanje velikog jubileja - tri veka postojanja pivare u Pančevu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво