Heklani novogodišnji nakit

U želji da svoj dom okiti drugačije od drugih, Prijepoljka Duška Bajić uradila je heklicom unikatan novogodišnji nakit. Kombinacija modernog i rusticnog pokazala se kao pun pogodak, pa je osim za ličnu upotrebu počela da hekla nakit i za domove širom Balkana.

Ručni rad je zavolela još kao dete; i to, kako kaže, heklanje uz mamu, pletenje uz strinu, a vez sada Duška usavršava uz svekrvu, dajući svemu što izradi svoju notu, spajajući tradicionalno i moderno.

 "Svo to neko svoje umeće sam iskoristila i došla na ideju da napravim nešto upotrebno za dom i to su upravo ovi novogodišnji nakiti. Heklam, spajam i potom na određenim kalupima štirkam i dobijam ovako komad koji je prilično čvrst, dakle i zadržava svoju formu", kaže Duška Bajić.

Zvezdice, pahuljice, kugle, vrhovi, sve nastaje od srme, glicera ili pamučnog konca po šemama koje Duška, inače dugogodišnji turistički radnik, ali i inženjer za dizajn, skuplja godinama. I samo nakon par fotografija na društvenim mrežama, i pohvale i narudžbe počele su da stižu sa svih strana.

„Ja u početku sam radila to za prijatelje, naravno za sebe, za svoju rodbinu, već imam narudžbine i širom Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i meni je drago da jedan svoj pečat unosim u domove drugih ljudi", dodaje Duška.

I da bi sve koji su poželeli i obradovala svojim rukotvorinama Duška i svaku pauzu na poslu koristi za heklanje, posebno se obradovavši molbi male komšinice.

„Zamolila me je da nakon školske godine krene kod mene na neku malu mini obuku što će meni stvarno biti i zadovoljstvo", napominje naša sagovornica.

Pokazaće joj, dodaje Duška, kako u svaku petlju unikatnog novogodišnjeg ukrasa utkati ljubav i veštinu koja se u njenoj porodici prenosi sa kolena na koleno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво