Gospodin novinar - Peđa Miljanović

Duhovit, prepoznatljivog glasa i istančanog novinarskog stila, Predrag Miljanović obeležio je više od dve decenije gotovo svih televizijskih izveštaja i priča sa severa Banata. Sada urednik Dopisništva Radio-televizije Srbije u Kikindi odlazi u penziju, a kolege, građani, kao i zvaničnici lokalne samouoprave nadaju se da će imati dostojnu zamenu.

Peđa Miljanović  rođen je 1953. godine u Trebinju, Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu 1975. godine. Bio je urednik prvih lokalnih novina (KI pres) i prve lokalne televizije u Kikindi. Dve i po godine bio je ratni izveštač Radio-televizije Srbije iz Hercegovine. Bogatu karijeru zaokružio je kao novinar i urednik Dopisništva  RTS-a u Kikindi.

"Posao TV dopisnika je naporan, zahtevan i stresan", kaže Miljanović, "ali zanimljiv, izazovan i privlačan."

Za različite emisije Informativnog programa RTS-a prokrstario je Srbiju i Balkan, izveštavao iz Amerike i Kanade. Dobitnik je dve nagrade Grada Kikinde, Povelje Opštine Ljubinje, Povelje "Kapetan Miša Anastasijević", a najdraža nagrada mu je, kako kaže, rad sa mladim novinarima i saradnicima.

"On me je naučio nekim prvim koracima u svetu prakse televizijskog novinarstva i onoga što  ne bih mogla da naučim na fakultetu", naglašava Sandra Stojanović, studentkinja novinarstva. "Njegovo dugogodišnje iskustvo je zaista dragoceno." 

Predrag Miljanović je autor više hiljada reportaža od kojih kao najzanimljivije ističe priče iz rodne Hercegovine: o večito zelenom hrastu, odgajivaču vukova, seljaku koji hvata zmije zbog protivotrova. U Kikindi se nadaju da će Peđa imati dostojnu zamenu.

"On je svom poslu uvek pristupao profesionalno i ljudski, što je vrlo važno", ističe Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde, "i samim tim su svi događaji sa područja našeg grada i okruga bili deo i informativnih emisija RTS-a." 

"Profesija novinara traži, pre svega, iskrenost", naglašava Peđa Miljanović. "Morate biti iskreni prema sagovorniku, a to je put iskrenosti i prema gledaocu. Bez uzajamnog povjerenja nema dobre priče, ni reportaže." 

Predusteljiv, srdačan i duhovit, Peđa Miljanović je i veliki humanitarac, oslonac ljudima u nevolji - sedamdeset puta je dobrovoljno dao krv. Poznanici za njega kažu: Gospodin novinar.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи