Otvoren račun za pomoć u obnovi Prve kragujevačke gimnazije

U požaru, koji je podmetnut u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, potpuno su uništene četiri kancelarije i jedna učionica. Šteta je - kako su rekli u toj školi - neprocenjiva: izgorele su vredne slike, knjige iz bibliotekarskog fonda i vredni predmeti.

Prva kragujevačka gimnazija je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Velika škola u tadašnjoj prestonici Srbije počela je sa radom u novembru 1833. godine, sa 34 učenika i jednim profesorom. Dve godine kasnije, 1835. godine, škola je zvanično nazvana gimnazijom.

Od 1887. godine škola je smeštena u zgradu u kojoj se i sada nalazi. Projekat je urađen u Beču, a izgradnja je trajala od 1884. do 1888. Stolarija je i dalje iz tog perioda, a izgrađena je u jednoj bečkoj radionici.

Namenski računi za uplatu donacija za pomoć u obnovi Prve kragujevačke gimnazije.

Devizni račun: Prva kragujevačka gimnazija - donacije
840-0000000474790-09

Dinarski račun: Prva kragujevačka gimnazija 
840-0000007117760-40 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво