Energetska efikasnost kragujevačke gradske uprave

Kragujevačka gradska uprava prva je u Srbiji koja meri potrošnju svih energenata u svojoj zgradi. Takva merenja obavljaju se u još tri javna objekta u Srbij, dok su u privatnim kompanijama, zbog uštede energije, uobičajena. Set za merenje, vrednosti 1,4 miliona dinara, donacija je firme iz Bačkog Petrovca.

Na ekranu računara, zaposleni u Odeljenju za energetsku efikasnost, u svakom trenutku prate potrošnju struje, vode i toplotne energije u kragujevačkoj gradskoj upravi. Zgrada u kojoj je smešten veliki broj gradskih i republičkih službi, najveći je potrošač energije. Sistem omogućava kontrolu nedeljne i mesečne potrošnje, što upućuje i na mogućnost uštede.

Istraživanja pokazuju da korisnici tog objekta počinju drugačije da se ponašaju, rekla je Ana Radojević, energetski menadžer:

"Vode više računa o korišćenju energije i smatram da ćemo na ovaj način uštedeti 10 odsto energije."

Izmirivanje obaveza za struju, vodu i grejanje u oko 200 zgrada, Kragujevac godišnje košta oko 300 miliona dinara. To je između 5 i 6 odsto ukupnog gradskog budžeta. Uređaj može da prati potrošnju u 350 objekata i plan je da se na njega najpre priključe škole koje su naveći potrošači.

"Samo ušteda od otprilike 10 odsto, od toga što mi potrošimo, znači ozbiljna sredstva u budžetu grada, koja možemo da uložimo tamo gde su potrebnija, u izgradnju domova zdravlja, škola, u rekonstrukciju puteva", rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

U saradnji sa vladinom Kancelarijom za javna ulaganja, u energetsku efikasnost škola, uloženo je 220 miliona dinara. Time su ostvarene uštede oko 30 odsto.

Prosečna potrošnja energije u Srbiji, veća je za tri do pet puta nego u zemljama Evropske unije, zbog čega se godišnje gubi oko 100 miliona evra. Jedan od prioriteta države je energetska efikasnost koja ima dobre i ekonomske i ekološke efekte.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво