Talentovani desetogodišnjak iz Požarevca

Desetogodišnji Vuk Milovanović prvu samostalnu izložbu priredio je u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti. To nije jedini vid umetnosti koji ga zanima.

Ukoliko između desetogodišnjeg Vuka Milovanovića iz Požarevca i mladog Mocarta koji svira čembalo na Vukovom platnu uvidite sličnost, verovatno ste u pravu. Vuk je svestrani talenat: slika, svira klavir - najčešće Baha, pravi kratke animirane filmove po ugledu na Tima Bartona, zanima ga arhitektura. Već je održao i svoju prvu samostalnu izložbu slika u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti.

"Kada gledam Mikelanđela, pa vidim statuu, pa i ja hoću da napravim tako nešto. Kad gledam neke tamo arhitekte, sviđaju mi se građevine, pa zato hoću da njih pravim", kaže Vuk Milovanović.

Prve slikarske poteze Vuk je povukao grančicom u parku sa četrnaest meseci. Njegovo slikarstvo prošlo je različite faze po ugledu na umetničke pravce. Sada mu je zanimljiv klasicizam.

"Ja želim da vratim taj klasicizam i renesansu i barok i sve. U doba gde je umetnost prosuti boju, prodati za milion i uspeh postigunuti, želim da vratim malo te Venere, Madone, sve što se radilo ranije", dodaje Vuk.

Iako je tek na polovini osnovne škole, Vukovo poznavanje umetnosti je na zavidnom nivou. Velika strast su mu izložbe i često posećuje galerije.

I dom Milovanovića je svojevrsna galerija u kojoj Vuk konstantno menja postavke. Od svoje pete godine pravi i novogodišnji grad u dnevnoj sobi. To je posebna atrakcija za svakog ko uđe u ovaj kreativni dom.

"Verujem da samo treba da ga pustimo da radi šta radi najbolje, jer radi to iz glave, čisto iz srca i dokle god je takav umetnik, onaj iskonski, ja tu ništa ne bih dirao", objašnjava Dragan Milovanović, Vukov tata.

Iako naviknute na Vukovu darovitost, roditelje uvek iznova iznenadi. Nas je oduševio animiranim filmom o 60 godina Radio-televizije Srbije koji je napravio povodom naše posete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се