Legalizovanje proizvodnje pirotske peglane kobasice

Iako najpoznatiji pirotski proizvod, peglana kobasica prodaje se "ispod tezge". Od stotinu malih radionica u kojima se proizvodi, nijedna nije registrovana. Novi zakon, koji se primenjuje od prvog jauara, omogućiće im prodaju i na kućnom pragu, ako se registruju.

Čak i na Sajmu, koji se u Pirotu održava krajem januara, peglana kobasica prodavala se "na crno". Doduše kvalitet peglane kontrolisan je na zahtev organizatora, ali ne i proizvodni proces.

Dalibor Tošić, jedan od najvećih proizvođača peglane kobasice smatra da će zahvaljujući novom Pravilniku, koji predviđa lakše uslove, uskoro imati prvi legalni proizvodni pogon.

"Posle sajma podnosim Upravi za veterinu zahtev za registraciju pogona i nadam se da ćemo dobiti RS broj i odobrenje za pogon za preradu mesa", kaže Tošić. "Sada smo dobili jedan pravni osnov na osnovu koga možemo da registrujemo pogone, legalizujemo proizvodnju i uz podršku države i lokalne samouprave izbacimo jedan kvalitetan proizvod na tržište."

Pošto se suši se na vetru a termički se ne obrađuje, registracija proizvodnje peglane kobasice, do sada je bila moguća samo u teoriji. U udruženju proizvođača čuvene potkovice očekuju da će primenom novog Pravilnika više od 80% članova, uz vrlo mala ulaganja, moći da ispuni uslove za registraciju proizvodnje.

To bi moglo doprineti očuvanju tradicije peglane kobasice, smatra Marjan Savić, predsednik Udruženja proizvođača peglane:

"Potrošačima će doneti jednu dodatnu sigurnost s obzirom da će svaki proizvođač morati da ispuni minimum higijensko sanitarnih uslova."

U lokalnoj samoupravi nadaju se da će novi uslovi biti podsticajni za očuvanje tradicionalne proizvodnje ne samo peglane, već i pirotskog kačkavalja. Zato najavljuju podršku iz Fonda za poljoprivredu.

"Sada ćemo se potruditi da pomognemo svima onima koji žele da se uklope u ovaj novi Pravilnik, pre svega proizvođačima peglane kobasice i ostalih proizvoda od mesa", kaže Vesna Lazarević, iz Gradske upravae Pirot.

Od naredne godine pravo učešća na Sajmu imaće samo registrovani proizvođači peglane kobasice. To će, smatraju u lokalnoj samoupravi, omogućiti i lakšu zaštitu geografskog porekla.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво