Božićni konji u Peckoj

U nameri da sačuvaju tradiciju konjarstva u Podgorini, Veterinarska stanica u Peckoj, organizovala je - na Božić - defile i izložbu zaprega i konja. Odziv vlasnika konja i posetilaca bio je veći od očekivanja organizatora.

Braća Nenad i Goran Nešković iz Dragodola kod Pecke, uprezanjem konja na Božić nastavljaju vekovnu tradiciju. 

Defile zaprega i konja u Peckoj za Neškoviće i druge retke porodice koje još neguju tradiciju konjarstva u ovom delu Srbije, poseban je dan.

Pecka i Podgorina imaju tradiciju uzgajanju lakih brdskih, jahaćih i radnih konja. Nekada su se ovde gajila i dobra rasna lipicanerska grla.

U Peckoj su namerni da organizovanjem ove svetkovine podstaknu očuvanje konjarstva. Cilj je povećati broj grla sa sadašnjih 80 u celoj opštini Osečina.

Više od 40 zaprega i 70 konja, kao i više od hiljadu posetilaca, na prvoj manifestaciji "Božićni konji" u Peckoj, koji su došli iz Podgorine i iz drugih krajeva Srbije, dobra su osnova i zalog za još ozbiljniju organizaciju ove svetkovine i očuvanje tradicije konjarstva.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво