Tronoške iz Zbojštice stižu do kupaca širom sveta

Bračni par Jolić iz Zbojštice kod Užica, pre petnaestak godina napustio je podstanarski život i radno mesto u gradu i posvetio se poslu koji voli. Vladan izrađuje drvene tronoške a Nada ih oslikava. Osim stolica koje su im, kako kažu, školovale decu, od drveta izrađuju suvenire i druge predmete.

Vešte ruke, skriveno stolarsko umeće i slikarski talenat, za supružnike, Vladana i Nadu Jolić, pre deceniju i po, bili su dovoljni razlozi da napuste stari, i počnu novi životni i poslovni san.

Vladan je radio kao mašinac u Valjaonici, ali ga to, kako kaže, nikad nije privlačilo:

"Uvek sam maštao kako ću to da napustim. Tronoške sam počeo da radim 2001. godine, prvo za Etno-park Sirogojno, a posle i druge proizvode, da bi se Nada onda uključila u posao i počela da oslikava."

"Želja a i talenat koji sam imala od ranog detinjstva opredelili su me da krenem ovim putem", kaže Nada. "Jednostavno, posao ekonomskog tehničara nije odgovarao mojom prirodi."

Talenat, neiscrpnu inspiraciju i ljubav prema selu, Jolići su pretočili u rad iz zadovoljstva, koje im je donela njihova zanatsko-umetnička radionica "Etno-stil".

Uspeli su uz veliku volju, trud i ljubav kaže Nada, i tim poslom odškolovali tri studenta.

"Mi uživamo u tome što radimo. Živimo ovde gde volimo i mislim da nam je lepo i ne kajemo se što smo to uradili", dodaje Vladan.

Stvaralačku energiju i umetnički dar supružnika, sada i poslovnih partnera, prepoznaju i kupci zbog kojih tronoške, sinije, drvene kačice, vretena, starinski ramovi i drugi suveniri, stižu do kupaca širom sveta.

Trenutno rade skoro isključivo za nekoliko turističkih organizacija - Užice, Bajina Bašta, Valjevo, Kragujevac, Etno-park Sirogojno, i kažu da su zadovoljni.

Jolići i dalje maštaju i veruju da će ima se san o pokretanju seoskog turizma i otvaranju radionice za posetioce, baš kao i predhodni, uskoro ostvariti.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво