Ove godine na Raški nova Velika ćuprija

Četiri ćuprije razdvajale su Novi Pazar i staru Čaršiju prateći tok reke Raške. Velika srednjovekovna ćuprija, izgrađena od drveta, do 1955. godine bila je najvažnija saobraćajnica koja je i doprinela tome da Novi Pazar postane čuven po trgovini.

Bila je glavna ćuprija na dubrovačkom putu ka Istanbulu. Pominje se i u doba Nemanjića. Nalazila se dvadesetak metara uzvodno od sadašnje, koja nosi isto ime.

"Dok je bila tada nemanjićka uprava, kad je već Trgovište formirano kao grad sa starim gradom Rasom, ceo taj prelaz prema jugu tekao je ovuda", objašnjava Asim Nikšić.

Dokumenta iz dvadesetog veka objašnjavaju da je na svake tri do četiri godine morala biti ojačana novim gredama. Nikada u njenoj izgradnji nisu korišćeni beton ili kamena osnova iako je bila sastavni deo novpazarske tvrđave.

"Uvek je trebalo da bude od slabog materijala jer u slučaju napada na tvrđavu, ona je morala da bude odmah brzo demontirana", kaže Nikšić. "Jer taj koji je napadao tvrđavu, ako ne bi prošao reku Rašku nije imao dodir sa tvrđavom, osim sa strane Rogozne i sa juga."

Trgovalo se sa obe strane ćuprije. Sa južne strane, stara Čaršija sa trgovačim radnjama, a sa severa pijace. Igrala je možda najvažniju ulogu, bila je mesto susretanja.

"Kad pređete ovu Ćupriju imate utisak kao da ste ušli u vremeplov", kaže Šefka Begović Ličina, književnica, "Uđete u drugi ambijent, u jednu drugu arhitekturu koju ipak, na neki način, Pazarci čuvaju. I možete ih prepoznati po tim sedeljkama ispred Kahvi, koji su pravi Pazarci."

I nova Velika ćuprija tokom 2018. godine biće ponovo izgrađena, tvrde u gradskoj Upravi. Novac je obezbedila Republika Turska a pisanje projektne dokumentacije privodi se kraju.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи