Najpoznatiji vranjanski Mitke

Književnik Bora Stanković zaštitni je znak Vranja. Njegova drama "Koštana" jedno od najčešće igranih komada u pozorištima. Najpoznatiji vranjski Mitke je glumac Dragan Stanković, a 40 godina u pozorišnom svetu obeležio je i knjigom "Zatočenik pozorišne magije".

Na sceni je Dragan Stanković nebrojeno puta bio u ulozi Mitketa, i na otvaranju našeg dopisništva pre 27 godina. Jedan od najzanimljivijih i najosobenijih likova Bore Stankovića.

 

"Bio je Mitke koji je celoga života žalio za mladošću, išao po dertovi, po meraci, po ubavinju, po lepotinju", kaže Branka Marković, recenzent knjige.

Ne samo po Mitketu, Dragana Stankovića prepoznaju i kao Gazda Marka, batinaša Drobca. Četrdesetogodišnja karijera praćena je nagradama i zapaženim rolama.

"Radim sa nekim ko ima toliko iskustva, a pritom vrlo zahtevan partner, vrlo posvećen poslu i od kog može da se očekuje i pomoć i podrška", kaže Bojan Jovanović, glumac.

Monografiju ili biografiju,svojevrsni dnevnik Dragan Stanković počinje sećanjem na tužni događaj, požar u kojem je izgorela zgrada vranjskog pozorišta. Knjiga je ispunjena i fotografijama, dokumentima, plakatima, poveljama.

"Moj osnovni cilj je bio da sve to otrgnem od zaborava i da zabeležim. Pošto sam posedovao svoju privatnu arhivu, a zna se šta je otišlo sa požarom", kaže glumac Dragan Stanković.

"Ono što institucije rade to je on sam završio. Ima i lirskih sekvenci koje su upotpunile ovo književno delo", naglašava profesor Sunčica Denić Mihailović, recenzent i dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Promociji knjige "Zatočenik pozorišne magije" u Domu vojske prisustvovalo je mnogo Vranjanaca.  Veče su upotpunili i članovi grupe "Izvor" i vokalni solisti Ivana Tasić i Slobodan Jovanović.

broj komentara 0 pošalji komentar