Investicije u Vranju 100 miliona evra

Planom kapitalnih investicija od 2018. do 2022. godine u Vranju obuhvaćena su 62 projekta iz 9 oblasti, ukupne vrednosti oko 100 miliona evra. Realizacija nekih projekata je počela, deo sredstava je obezbeđen, a za ostalo će tražiti podršku domaćih i stranih donatora.

Dugo najavljivana izgradnja Centra za vanredne situacije deo je plana kapitalnih investicija. Sada su vatrogasci u centru gradu, sa neadakvatnim pristupom saobraćajnicama. Dražava je odvojila 500 miliona dinara, a Centar će, na ulazu u grad, biti završen za tri godine.

"Brzo ćemo dolaziti i do centra grada i izlaziti iz grada, kako bi reagovali na celoj teritoriji Pčinjskog okruga", kaže Vedran Tašković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju.

"Uticati na privredni i ekonomski razvoj, jer će potencijalni investitori koji budu želeli, a svakako će želeti da grade na ovom terenu, imati saznanje da imaju moćnu regionalnu dispoziciju", kaže Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacij.

Italijani i Rusi već posluju u Vranju. Dve fabrike Geoks i Top sofa su u Slobodnoj zoni. Gradi se obilaznica koja će ih spojiti sa Koridorom 10, rasteretiti kamionski saobraćaj.

"Veoma je bitno da ćemo 2018. godine početi jedan od najvećih Kapitalnih projekata u vrednosti skoro 11 miliona evra, a to je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", objašnjava Goran Đorđević, direktor JP Vodovod u Vranj.

Deponiji "Meteris", prvoj sanitarnoj u Srbiji, istekao je vek trajanja. Dnevno se tu skladišti 80 tona smeća.

"To je onaj deo gde je sadašnja deponija Meteris, u tom delu je planirano proširenje. Napravljeni su planovi eksproprijacije", kaže Momir Stojiljkovic, direktor JP Komrad u Vranj.

Hirurški blok gradi se, sa prekidima, 11 godina, biće gotov, najavljuju, do leta. Gradiće se i dečji vrtić u Naselju Raška i rekonstruisaće se škole, Muzej i kuća Bore Stankovića.

"Kapitalni objekti su veoma bitni za naš grad, stanovništvo, jug Srbije, Pčinjski okrug, obzirom da će ne samo da pokrenu industriju i zaposlenost, već i da poboljšaju kvalitet života u našem gradu", objašnjava  Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Za realizaciju 62 projekta potrebna su četiri godišnja gradska budžeta. Grad očekuje pomoć države i međunarodnih donatora, najviše od Evropske unije koja je i do sada pomagala.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar