Isplativo uzgajanje crnog luka

Zbog velike konkurencije i uvoza crnog luka cena ovog povrća pada. I pored toga crni luk se i dalje traži, posebno u velikim trgovinskim lancima. Zato proizvođači i skladištari imaju posla oko tog povrća i tokom zime. U Zemljoradničkoj zadruzi u Čurugu u toku je sortiranje i pakovanje crnog luka za prodaju.

U zimskom period sezonski radnici teško pronalaze posao, pa je za Milenku Križević iz Čuruga angažman na sortiranju i pakovanju crnog luka u lokalnoj zemljoradničkoj zadruzi olakšanje, jer će i tokom zime ostvariti neku zaradu.

"Teško jeste, ali puno nam znači. U selu smo, da zaradimo koji dinar. Blizu sam kuće", kaže Milenka Križević.

Zemljoradnička zadruga Čurug ima oko 500 kooperanata. Zahvaljujući hladnjači kapaciteta 600 tona, mogu da obezbede čuvanje nekih proizvoda. I pored toga je i zadruzi i proizvođačima teško da prate korak sa stanjem na tržištu.

„Sve cene repromaterijala, sadnog materijala i cene nafte, sve otišlo gore, a naše povrće ostaje dole. Al sigurno garantujem da je naše povrće zdravo i bezbednom proizvodnjom", objašnjava Vladimir Topolski, povrtar iz Čuruga.

Na domaćem tržištu luk traže veliki trgovinski lanci. Umesto, kako vreme odmiče da mu je cena viša, događa se suprotno.

"Negde se kretala 18 dinara plus PDV, pa sad već pala i na 15 dinara. To nije tržišna logika, kada imate veću količinu luka onda bi cena trebalo da bude manja, ove godine je manje rodilo, a cena je opet dosta niska. To je zbog konkurencije, ima dosta luka iz uvoza", dodaje Jovan Milin, direktor Zemljoradničke zadruge Čurug.

Crni luk je jedna od povrtarskih kultura koje sa zasejanih oko 5000 hektara imamo dovoljno za domaće potrebe i za izvoz u zemlje regiona.

Ipak zbog uvoza i lošeg skladištenja luka događa se često da godišnje propadne i četvrtina proizvodnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво