Izložba posvećena Stefanu Prvovenčanom

U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba pod nazivom "Od vladara do svetitelja - osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog" na kojoj se mogu videti i kostimi koji su korišćeni za snimanje serijala o Nemanjićima koji će se prikazivati na RTS-U.

Dinastija Nemanjića, čiji je začetnik Stefan Nemanjić, vladala je Srbijom više od dva veka i sve što su nam ostavili i danas pleni lepotom i predstavlja najvrednije tekovine celokupne srpske kulture i duhovne baštine, a mnogo toga je uvršteno i na Uneskovu listu svetske baštine.

"Nemanjići nisu obeležili samo prvu i najuticajniju epohu naše istorije, već su svojim kulturnim legatom uspostavili standarde koji i danas važe. Običaji, manastiri, freske i još mnogo toga su odraz Nemanjićke loze i kulta koji još uvek zrači sa pijedestala naše srpske istorije", kaže Svetlana Mesicki, kustos-etnolog.

Burni događaji pri kraju 18. veka i teška sudbina srpskog naroda u vreme ropstva nisu sprečili monahe da sačuvaju nasleđe srednjovekovne dinastije Nemanjića, jer zajedničko sećanje na državu koja je imala svoje carstvo i samostalnu crkvu,održalo se i u tim trenucima.Njegove mošti kao simbol srpske nezavisnosti i slobode sakrivane su od neprijatelja u manastirima.

"Na Srpskom narodnom saboru u Temišvaru doneta je odluka da se bratstvo monaha zajedno sa moštima Stefana Prvovenčanog smesti u manastir Vojlovica u Pančevu. O tome postoje pisani zapisi na ikoni koja se nalazi u biblioteci crkvene opštine u Pančevu koju će i posetioci izložbe moći da vide", kaže Gordana Stojanov, slikar-konzervator.

Na izložbi koja će biti otvorena do polovine februara moći će da se vide kostimi koji su se koristili u RTS-ovom serijalu o Nemanjićima, radovi studenata treće godine crkvenog slikarstva Akademije srpske pravoslavne crkve i dokumentarni film "Put na goru".



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи